Conflict tussen ‘sterrendokters’ VUmc loopt uit de hand

Er is herrie op de longafdeling van het VU medisch centrum in Amsterdam. Een longarts en een longchirurg zijn uit de school geklapt over interne conflicten en zitten nu met een spreekverbod thuis. Sommige patiënten zouden al worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in Amsterdam, meldt de Volkskrant.

Uit onderzoek van het radioprogramma Argos blijkt dat de patiëntenzorg ernstig in gevaar is door de knallende ruzie onder artsen en chirurgen. Volgens Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de Erasmus Universiteit, is de situatie zo ernstig dat patiënten onnodig overlijden. ‘Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer er mensen vermijdbaar overlijden’.

Uit onderzoek van Argos blijkt dat in het VUmc een groot conflict is ontstaan over de positie en handelwijze van een ‘klokkenluider’, de gerenommeerde longchirurg Rick Paul.

Hij stapte eind 2011 op eigen houtje naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om een overleden patiënt te melden. Uit onderzoek bleek later dat hij dit terecht had gedaan. Na een korte schorsing mocht hij terugkeren op de afdeling Heelkunde, waar longziekten onderdeel van uitmaakt. Maar sindsdien heerst er een hevige interne strijd tussen voor- en tegenstanders van Paul.

De ruzie lijkt onderdeel van een veel groter conflict, dat zich uitstrekt over drie essentiële afdelingen van het ziekenhuis (longziekten, heelkunde en de intensive care).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt de situatie bij VUmc ‘nauwgezet’ te volgen. Volgens de raad van bestuur is er geen sprake van problemen.

Bron: Volkskrant/Argos

Lees ook:Astma Fonds maakt zich zorgen om situatie VUmc
Lees ook:Ombudsman start onderzoek naar IGZ
Lees ook:VU medisch centrum onder verscherpt toezicht
Lees ook:Utrechtse huisartsen ruziën over patiënten
Lees ook:VUmc stelt longarts op non-actief

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Conflict tussen ‘sterrendokters’ VUmc loopt uit de hand

  1. M. van den Breul

    Het is niet “zijn uit de school geklapt ”
    maar “hebben uit de school geklapt ”

    Sneu dat zelfs een krant de Nederlandse taal niet meer beheerst.

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Dank voor deze taalles! Maar….gezondheid.blog.nl is geen krant hoor!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>