Steeds minder gif op groente en fruit

Nederlandse groente- en fruittelers kiezen steeds vaker voor biologische bestrijdingsmiddelen. Chemisch bestrijden gebeurt alleen als het niet anders kan. Het Voedingscentrum heeft  samen met het ministerie van VWS en Productschap Tuinbouw een nieuwe website gelanceerd over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit en over de risico’s en keuzes die de consument kan maken.

Op www.allesoverbestrijdingsmiddelen.nl zijn ook drie filmpjes te zien waarin een aardbeienteler, een tomatenteler en een teler van appels en peren laten zien hoe zij hun gewassen beschermen tegen schimmels, ongedierte, onkruid en insecten.

De telers in de filmpjes gebruiken allemaal een geïntegreerde teeltmethode: een mix van biologische en chemische bestrijdingsmiddelen. Bij alle drie geldt het motto: biologisch bestrijden waar het kan, chemisch alleen als het moet.

De drie telers zijn geen uitzondering in hun sector. Bijna alle Nederlandse telers gebruiken bij voorkeur biologische bestrijdingsmiddelen, al dan niet afgewisseld met chemische.

Nederland is voorloper op het gebied van de geïntegreerde teelt, bleek al eerder uit een rapport van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Deze instantie test elk jaar groente en fruit op de Nederlandse markt op overblijfselen van bestrijdingsmiddelen.

In 2011 controleerde de NVWA 4062 partijen. Bij geen enkele partij van Nederlandse bodem werd een overschrijding van de gezondheidsnorm gevonden. Dat was ook in 2010 zo.

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat voor consumenten heldere informatie beschikbaar is over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Op groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar meestal zijn deze al afgebroken als het product wordt verkocht. De kans dat een restant bestrijdingsmiddel op groente of fruit een echt gezondheidsrisico met zich meebrengt, is in de meeste gevallen verwaarloosbaar klein.

Wie chemische bestrijdingsmiddelen helemaal wil vermijden, kan kiezen voor biologisch geteelde groente en fruit.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:‘Groente en fruit in supermarkten even schoon’
Lees ook:‘Groente en fruit veilig te eten’
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Nederlander overschat verontreiniging van voeding
Lees ook:Biologisch is toch gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>