Hebben weeënremmers zin?

Zwangere vrouwen die langere tijd weeënremmers krijgen als ze te vroeg dreigen te bevallen, plukken daar geen vruchten van! Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is in Nederlandse ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van te vroeg geboren kinderen. De vergelijk ing is als volgt: een groep van vrouwen die gedurende twee weken weeënremmers kregen, werd vergeleken met een groep die ze maar twee dagen  kreeg. Hieruit is naar voren gekomen dat de vrouwen die de remmers maar twee dagen kregen, niet vroeger bevielen of ongezondere kinderen op de wereld zetten dan de vrouwen die de medicijnen langer innamen.

“Langdurig weeënremmers toedienen hoeft dus niet. 48 uur is lang genoeg”, concludeert gynaecoloog in opleiding van het UMC St Radboud in Nijmegen Carolien Roos. Toch begrijpt ze het als gynaecologen voor de zekerheid de remmers wel nog willen blijven geven aan bepaalde zwangere vrouwen, onder het mom ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Vrouwen die voor de 34e week van de zwangerschap dreigen te bevallen, krijgen standaard weeënremmers toegediend in combinatie met een medicijn dat het kind beter bestand maakt tegen vroeggeboorte, onder meer door de longetjes tot rijping te brengen. Het onderzoek richtte zich op de weeënremmer nifedipine, de meest gebruikte weeënremmer in Nederland.

Nu wordt onderzocht of het toedienen van weeënremmers überhaupt zin heeft en of het raadzaam kan zijn om dat in de eerste 48 uur ook niet te doen. Wordt vervolgd.

Lees ook:Korter weeënremmers bij dreigende vroeggeboorte
Lees ook:´Weeënremmers soms gevaarlijk´
Lees ook:Test voorspelt of baby te vroeg komt
Lees ook:Geen griepprik voor zwangere vrouw
Lees ook:Nieuwe pil voorkomt geen stuitbevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>