Duitse donoren flink gedaald

Steeds minder Duitsers zijn bereid hun organen af te staan. Het aantal donoren daalde van 1200 naar 1046. Sinds 2002 was het aantal orgaandonoren niet zo laag.

Dat meldt de Duitse Stichting voor Orgaantransplantatie (DSO). Recente schandalen rond orgaandonatie hebben hier toe geleid. Vorig jaar werd bekend dat in meerdere klinieken artsen de gegevens van patiënten hadden aangepast, zodat ze sneller een donororgaan kregen. Die schandalen werden in de tweede helft van 2012 bekend. Toen daalde het aantal orgaandonoren nog harder. De Bondsdag besloot in mei nog dat elke 16-plusser voortaan regelmatig een verzoek krijgt om een donorcodicil in te vullen. Dat heeft tot nu toe niet het gewenste effect.

In Duitsland hebben 12.000 mensen een nieuw orgaan nodig. Ook in Nederland is al jaren een tekort aan donororganen. Hier stonden de afgelopen jaren circa 1300 mensen op de wachtlijst.

Cijfers over vorig jaar heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting nog niet. Op basis van de informatie van de eerste 11 maanden van 2012 lijkt het erop dat het aantal orgaandonoren is gestegen.

bron: ANP

Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:Stijging aantal zelfmoorden
Lees ook:Sterke stijging chlamydia-infecties in het noorden
Lees ook:Ouderen slikken minder slaappillen
Lees ook:Minister Schippers en triatleet Wouter Duinisveld trappen Donorweek af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>