Diane-35-pil uit handel

De omstreden Diane-35-pil wordt binnenkort niet meer voorgeschreven aan nieuwe patiënten. Vrouwen die de pil al een tijd gebruiken, lopen voor zover bekend geen verhoogd risico. Dat meldt dagblad Trouw.

Volgens Leufkens werkt het college aan een aanbeveling ,,die er wel op zal neerkomen dat we huisartsen afraden dit medicijn aan nieuwe patiënten te geven’’. Het college wil eerst Europees onderzoek afwachten, dat in mei klaar is.

Zaterdag werd bekend dat in 25 jaar mogelijk tien Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35-pil. Het medicijn staat in Nederland geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.

In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat over dezelfde periode vier sterfgevallen bekend waren geworden. Diane-35 wordt daar ook als anticonceptiemiddel gebruikt.

In Nederland zijn er 160.000 gebruiksters, van wie vermoedelijk een groot deel het middel ook neemt om zwangerschap te voorkomen. Daarom kan stoppen volgens Leufkens nadelig zijn. Hij hoort ook verhalen ,,over patiënten die het prettig vinden dat de Diane-35 nog wordt vergoed, terwijl dat voor anticonceptie niet meer geldt”.

Over de oorzaken van de sterfgevallen zegt Leufkens: ,,Er kan een erfelijke aanleg zijn, mensen kunnen in hun familie al meer trombose of longembolie hebben dan anderen. Maar voor zover wij zagen, waren die omstandigheden in zeven van de negen nieuwe meldingen niet aanwezig. Dat maakt het waarschijnlijker dat het met dit medicijn te maken heeft.”

 

Lees ook:Groot onderzoek naar Diane pil-35
Lees ook:Shocking: mogelijk 10 Diane-35 Pil slachtoffers in NL!!
Lees ook:De Diane-35 pil ligt onder vuur in Frankrijk
Lees ook:‘Meer doden door pil Diane-35′
Lees ook:Diane-35 mag blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>