Brekend: Nieuwe bloedvaten op recept

lichaamDr. Nicolas l’Heureux is een pionier op het gebied van vascular tissue engineering: het maken van nieuwe bloedvaten. Maandag 27 mei houdt hij een lezing over zijn baanbrekende methode.

Als medeoprichter van Cytograft is hij er als eerste ter wereld in geslaagd om een bloedvat dat in het laboratorium is gemaakt bij een volwassen patiënt te implanteren.

Het bijzondere en vernieuwende aan zijn methode is dat het bloedvat volledig is gemaakt van cellen van de patiënt zelf waardoor er geen afstotingsverschijnselen optreden. Deze bloedvaten zijn geïmplanteerd om te gebruiken als vaattoegang voor hemodialyse bij patiënten met nierfalen. Het is een kunstmatig aangelegde verbinding tussen twee bloedvaten, waardoor bij dialyse het bloed goed naar de kunstnier en weer terug getransporteerd kan worden. Onderzoekers uit het Leids Universitair Medisch Centrum coördineren een Nederlands consortium waarin een methode wordt ontwikkeld waarbij een lichaamseigen bloedvat niet in het laboratorium maar in de patiënt zelf wordt gekweekt. Het preklinisch onderzoek van deze methode is inmiddels bijna afgerond. Naar verwachting zullen de eerste klinische studies begin 2014 plaatsvinden.

De lezing vindt plaats op 27 mei van 16.00-17.30 uur en wordt gehouden in het Corpus Congress Center, Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH  Oegstgeest.

Lees ook:Betere behandeling tegen herseninfarct
Lees ook:Nieuwe methode: bloedafname thuis
Lees ook:Operatierobot helpt je van je zweethanden af
Lees ook:Organen op bestelling?
Lees ook:Betere behandeling van brandwonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>