Weer vogelgriep geconstateerd

achOp een pluimveebedrijf in Leusden (Utrecht) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7-variant. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten.

Omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant van het virus, worden de 11.000 legkippen op het bedrijf afgemaakt. Europese regels schrijven dat voor. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.

In een zone van ruim een kilometer rond het besmette bedrijf geldt vanaf zaterdag 13.00 uur een vervoersverbod van pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. In dat gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. Die worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. Al het pluimvee op die bedrijven moet voorlopig binnen worden gehouden.

bron: ANP

 

extra info:

Volgens Prof. dr. Kristien van Reeth van de vakgroep Virologie, parasitologie en immunologie van de faculteit Diergeneeskunde van UGent is er geen reden tot ongerustheid aangezien:

  • de huidige virusvorm slechts heel moeilijk van vogels op mensen overgaat (140 miljoen besmette hoenders tegenover 140 mensen). Het is evenwel in 50% van de besmettingen bij mensen dodelijk.
  • de vorige pandemieën van het type H1, H2 en H3 waren (nu gaat het over type H5N1).
  • alle reassortanten (van mensengriep met vogelgriep) in het varken tot nu toe ongevaarlijk waren voor de mens.

Lees ook:Vogelgriep nadert Nederland: ophokplicht van kracht
Lees ook:Chinezen ontdekken resistente variant vogelgriep
Lees ook:Vogelgriep uitgebroken in Japan
Lees ook:Kans op wereldwijde griepepidemie kleiner dan gedacht
Lees ook:Mogelijk milde vogelgriep in Gelderse vallei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>