Minste dikke mensen wonen in Amsterdam

doHoe meer hoger opgeleiden in een regio, zoals in Utrecht, Amsterdam, Gooi & Vechtstreek en de regio Nijmegen, hoe minder inwoners overgewicht hebben. Als er echter veel lager opgeleiden in een regio wonen, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Holland Zuid, Twente, Drenthe en Zuid Limburg, is het percentage te zware mensen het hoogst. Meer dan de helft van de mensen in die regio’s kampt met overgewicht.

Dat blijkt uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze instanties vroegen vorig jaar bijna 400.000 mensen ouder dan 18 jaar naar hun gezondheid en levensstijl. RIVM-onderzoekster Carolien van den Brink benadrukt dat de overgewichtcijfers wellicht nog iets te rooskleurig zijn. ,,Het scheelt dat deelname anoniem was, maar mogelijk hebben sommige mensen hun gewicht onderschat, of iets te gunstig ingevuld.”

Duidelijk is wel dat overgewicht sterk samenhangt met de genoten opleiding en ook met leeftijd. Van de mensen die na het vmbo verder geen opleiding meer hebben gevolgd, is ruim 60 procent te zwaar. Van de mensen met een universitaire opleiding is dat een derde. Leeftijd is ook een belangrijke factor: hoe ouder, hoe groter de kans op overgewicht.

De link tussen opleiding en levensstijl was geen complete verrassing voor Van den Brink: hoger opgeleiden zijn vaak beter op de hoogte van gezondheidsrisico’s. ,,Maar ik blijf het opmerkelijk vinden dat er überhaupt zulke grote verschillen zijn. Niet alleen per regio, maar soms zelfs per wijk. De vraag is: hoe krijg je die mensen zo ver hun levensstijl aan te passen?”

De organisaties keken ook waar de meeste rokers wonen. Ook hier blijkt dat de regio’s met de meeste lager opgeleiden het vaakst roken. Het gaat om de steden in de Randstad, zoals de regio Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Utrecht. Maar ook in de landelijke regio’s zoals bijvoorbeeld in het noorden van het land en Zuid-Limburg wordt flink gerookt. Gemiddeld is hier één op de vier mensen een roker.

Gevraagd naar hoe mensen hun gezondheid ervaren, zijn Zuid-Limburgers het minst positief. In Friesland, de Gooi & Vechtstreek, Hollands Midden en IJsselland noemen de meeste mensen hun gezondheid goed of zelfs zeer goed.

Lees ook:Veel lager opgeleiden hebben overgewicht
Lees ook:Bewoners Midden-Holland leven langer
Lees ook:Zorgwekkend: ambulances niet altijd binnen 15 minuten op locatie
Lees ook:Meer hartaanvallen in Midden-Brabant
Lees ook:Brabander moet zich zorg maken om gezondheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>