Terugdringen AWBZ-kosten met zorgapp

download (2)My-Mate is nieuwe app, in combinatie met een website, voor jongeren en volwassenen met een licht tot matig verstandelijke beperking. Het doel van de app is het vergroten van hun zelfredzaamheid. Op die manier kan hun beroep op de AWBZ – per 1 januari ’15 Wmo – worden verminderd.

Van AWBZ naar Wmo

Per 1 januari 2015 valt de extramurale begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking niet langer onder de AWBZ, maar onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Vanaf dan zijn gemeenten dus verantwoordelijk voor de begeleiding van alle thuiswonende mensen met een beperking die extramurale begeleiding nodig hebben. Extramurale begeleiding is bijvoorbeeld ondersteuning bij dagbesteding en zorg voor lichamelijk gezondheid buiten de instelling. Gemeenten zoeken nu naar manieren om mensen (langer) zelfstandig te laten wonen, waarbij ze zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven behouden of versterken. Daarom ontwikkelden de CED-Groep en de ASVZ de app My-Mate.

Wat is My-Mate?

My-Mate ondersteunt mensen met een licht tot matig verstandelijk beperking in het dagelijks leven. Het bestaat uit een app en een website met een agenda, een kasboek en stappenplannen die gaan over hoe je om kunt gaan met praktische zaken van alledag (zoals aardappels koken). Ook kunnen gebruikers van My-Mate zelf stappenplannen maken of bewerken. Bij de verschillende mogelijkheden die My-Mate biedt, kan iemand hulp van een andere persoon willen. Ook dat kan via My-Mate; je kunt vanuit app en website mailen, skypen, telefoneren, sms’en en WhatsApp’en. Ook kan de gebruiker van My-mate zijn ondersteuner toestemming geven om mee te kijken in agenda, kasboek en stappenplannen. Zo kan ook op afstand hulp geboden worden.

Agenda, kasboek en stappenplannen bieden de mogelijkheid om op afstand te communiceren met een ondersteuner. Deze aanpak vergroot de zelfstandigheid van mensen met een licht tot matig verstandelijke handicap. Hierdoor kan hun beroep op professionele hulp worden verminderd.

My-Mate wordt ontwikkeld door de CED-Groep en ASVZ. Het project Innovatieve begeleiding 2013 van de Gemeente Rotterdam en Fonds NutsOhra leverden steun aan deze pilot.

Lees ook:Jamai opent Beweegtuin voor mensen met een beperking
Lees ook:Hulp bij stoppen met roken
Lees ook:Nieuw syndroom ontdekt
Lees ook:Arie Boomsma helpt mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking aan een leuke job
Lees ook:Meer Nederlanders willen stoppen met roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>