Artsen zijn het te vaak oneens over de stekker eruit trekken

logo cegNieuws van vandaag in dagblad Trouw is dat veel dokters verschillen van mening over de vraag of de patiënt volwaardig mag meepraten over het besluit of ‘de stekker eruit mag’. De ene arts  luistert naar de wens van de patiënt, terwijl de andere arts benadrukt dat hij zelf de baas is.

Deze conclusie trekt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), dat deze week een onderzoek hierover publiceert. Daarvoor zijn patiënten en artsen bevraagd. Patiënten weten vaak niet hoe de arts het motto van ‘gezamenlijk beslissen’ precies gaat uitvoeren. Dat kan leiden tot pijnlijke misverstanden. Artsen denken nog te vaak dat ze patiënten en hun familie vooral moeten informeren over de ziekte en de behandeling – luisteren komt daardoor in de verdrukking.

Volgens het CEG zouden artsen vaker aan het begin van een behandeling moeten spreken over de gezamenlijke besluitvorming.

Lees ook:Groepsspreekuur voor patiënten populair
Lees ook:Palliatieve zorg ligt in sommige kringen heel gevoelig
Lees ook:‘Samenwerking tussen artsen kan beter’
Lees ook:Arts kiest andere behandeling voor zichzelf
Lees ook:Ouderen vaak tegen zin in doorbehandeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>