Media heeft speengevaar overdreven

bibiDe berichten over de gevaren van de nieuwe ‘New Generation’ fopspeen van Bibi zijn overdreven. De speen voldoet aan alle normen en mag gewoon overal verkocht worden. Omdat sommige kinderen een nieuwe speen niet accepteren is er echter een verhoogd risico op extra bijtgedrag, wat wel gevaarlijk kan zijn. Daarom heeft Bibi samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een extra waarschuwing doen uitgaan voor ouders, die echter door de media compleet uit zijn verband is gerukt.

Het nieuwe model is gebaseerd op de laatste anatomische en wetenschappelijke inzichten. De Zwitserse fabrikant Lamprecht AG heeft de nieuwe speen pas op de markt gebracht na een lange periode van onderzoek en ontwikkeling, met behulp van experts uit de kindertandheelkunde, orthopedie, logopedie, ergonomie en kinderverpleegkunde. Bij correct gebruik bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt Bibi.
Sommige kinderen wijzen echter een nieuwe fopspeen af en willen er dan nog wel eens op gaan bijten in plaats van zuigen. ,,Dat kan ook gebeuren als ouders overstappen op een nieuw merk. In principe is elke speen gevaarlijk als kinderen erop gaan bijten, vandaar dat wij ouders hebben gevraagd de fopspeen vaker te controleren op zwakke plekken en gaatjes. Na het bericht op de website van de NVWA maakten de media daar ineens van dat alle Bibi spenen gevaarlijk zouden zijn,” zegt directeur Paul Lindenkamp van Bibi-importeur Ticomex BV. ,,Wij hebben telefonisch contact gehad met de NVWA en zij hebben ook aangegeven dat dit absoluut niet de bedoeling was. Daarom hopen we dat de negatieve verhalen die door de media geplaatst zijn herroepen en of gecorrigeerd worden.”

De nieuwe speen is sinds april op de markt voor kinderen van 6 tot 16 maanden en van 16 tot 36 maanden. Daarbij heeft Bibi, marktleider in Nederland en België, meteen het siliconengehalte teruggebracht. Daardoor is de speen zelfs beter voor de ontwikkeling van tong- en kaakspieren van kinderen, zo heeft Zwitsers onderzoek uitgewezen

De speen is ook iets dunner. Bij nieuwe kinderen die de speen voor het eerst gebruiken zijn de reacties positief. Kinderen die al langer een Bibi speen gebruiken en overstappen op een nieuwe, accepteren hem niet altijd. Die kinderen gebruiken deze fopspeen dan niet voor de zuigbehoefte en kunnen er op gaan bijten. Toen Bibi daar signalen over binnen kreeg zijn er 197.000 nieuwsbrieven naar ouders en klanten gestuurd.
Na de berichten in de media kreeg Bibi ineens telefoontjes van winkeliers die vroegen of ze de nieuwe speen moesten terugsturen en verontruste ouders die vroegen of ze de speen nog wel konden gebruiken. Daarom wil het bedrijf de berichten rechtzetten.

De speen zelf is niet gevaarlijker dan andere spenen. Hij voldoet aan de wettelijke eisen van de EN 1400 Norm voor fopspenen. Alleen kan het niet accepteren leiden tot een verhoogd bijtrisico, benadrukt Lindenkamp. ,,Een fopspeen is uitsluitend voor de zuigbehoefte. Wanneer een kindje erop gaat bijten, kan er altijd een verhoogd risico ontstaan dat deze stuk gebeten wordt. Dit kan overigens met iedere fopspeen gebeuren, maar door een nieuw model of aanpassingen op een speen is dit risico groter,” legt hij uit.

http://www.bibi.nl

Lees ook:Ouders willen een herfstkind
Lees ook:Tandenbleken aan banden gelegd
Lees ook:Gezondheid.blog.nl met vakantie!
Lees ook:Gezond eten: ouders moeten het goede voorbeeld geven
Lees ook:NVWA: stop met slikken afslankpil Iomax!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>