Raad van State verbiedt alcoholslot

slot

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot ,,ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander”, aldus de Raad van State.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terugkomen, maar dan moet wel eerst de wetgeving worden aangepast.

De Hoge Raad zette dinsdag een streep door een ander aspect van de regelgeving. Bestuurders die een alcoholslot hebben gekregen mogen niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd.

Hoe werkt het?

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Het alcoholslot meet dan de hoeveelheid alcohol in de adem van de automobilist.

De auto start niet als hij of zij te veel heeft gedronken. Die grens ligt bij 0,2 promille.

Het inbouwen kost zo’n 4000 tot 5000 euro. Het alcoholslot is niet feilloos. Sinds de start van het programma is bekend dat het niet alleen alcohol uit bijvoorbeeld glazen bier meet, maar ook alcoholische stoffen zoals dampen van ruitenwisservloeistof die in de auto kunnen hangen.

Om ‘foute blaastesten’ te voorkomen waarschuwen het CBR en de leverancier van de sloten hiervoor. Dat gebeurt tijdens de cursus die alle deelnemers van het alcoholslotprogramma moeten volgen en wanneer het slot wordt ingebouwd.

Het is voor een bestuurder met een alcoholslot mogelijk om iemand anders te laten blazen. Maar om dat te bemoeilijken vraagt het apparaat tijdens de rit op willekeurige momenten om opnieuw te blazen.

De deelnemer moet de geregistreerde gegevens om de 46 dagen laten uitlezen bij een uitleesstation. Het CBR analyseert die data. De uitleestermijn kan worden verkort als bijvoorbeeld blijkt dat mogelijk met het apparaat is geknoeid.

Lees ook:CBR past alcoholslot aan
Lees ook:Alcoholslot kan kuren vertonen
Lees ook:Piloten en stewardessen broodnuchter
Lees ook:Baby komt stomdronken ter wereld
Lees ook:After één biertje kun je al slechter autorijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>