‘Rookvrij café spaart levens’

Langer wachten met het wettelijk invoeren van een verplichte rookvrije horeca in Nederland is onverantwoord. Dat zegt de Nederlandse Hartstichting naar aanleiding van een Italiaans wetenschappelijk onderzoek, waaruit een forse daling blijkt van het aantal ziekenhuisopnamen van hartinfarctpatiënten sinds Italianen niet meer mogen roken in cafés en restaurants.

"De huidige toestand in ons land veroorzaakt daarentegen elk jaar 250 vermijdbare hartinfarcten", zegt direteur Hans Stam ban de Nederlandse Hartstichting.

Sinds januari 2005 is het roken in restaurants en cafés in heel Italië in de ban gedaan. In de maanden daarna is het aantal mensen onder 60 jaar dat met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis moest worden opgenomen, met 11 procent gedaald.

Hans Stam van de Hartstichting: "Dat is een enorme daling." De Italiaanse artsen geven aan dat de daling vooral onder meerokers is te vinden, namelijk 10 van de 11 procent. "En omdat in Nederland in de horeca nog steeds sprake is van mééroken op grote schaal, is er wat ons betreft maar één conclusie gerechtvaardigd: zo snel mogelijk ook in ons lans een rookvrije horeca invoeren."

Een dergelijke maatregel levert volgens Stam onmiddellijk minder hartinfarcten op: "En je mag verwachten dat uit langlopend onderzoek zal blijken dat het ook een daling van het aantal gevallen van longkanker en andere luchtwegaandoeningen teweeg zal brengen."

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Dus toch: meeroken schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Rokers stellen het stoppen uit
Lees ook:Minder hartstilstanden door rookverbod
Lees ook:Coffeeshops uitgesloten van rookverbod horeca
Lees ook:“Geen nieuwe rookruimters meer in de horeca!” #zienrokendoetroken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>