Kennis over reanimatie is belabberd


De kennis van Nederlanders over reanimatie is belabberd. Eén op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft ooit een reanimatiecursus gevolgd. En dat is weinig, vindt het gros van de Nederlanders. 86% vindt dat iedere omstander moet kunnen ingrijpen wanneer iemand een hartstilstand krijgt.

Er is dus werk aan de winkel, vindt de Hartstichting. Jaarlijks worden ruim 15.000 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Minder dan 10% van de slachtoffers overleeft.

Reanimeren is de enige kans op overleven voor mensen met een hartstilstand. Als omstanders binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en de Automatische Externe Defibrillator (AED) toepassen, kan de overlevingskans oplopen tot 50 à 70%.

Bijna 90% van de slachtoffers die een reanimatie overleeft, houdt niks aan de hartstilstand over. 

Met reanimatie kunnen dus jaarlijks enkele duizenden levens gered worden. Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting, roept daarom alle Nederlanders op een paar uur per jaar te investeren in een reanimatiecursus.

‘Met onze ’6 minuten campagne’ willen we alle Nederlanders motiveren om een reanimatiecursus te volgen. In 75% van de gevallen is een omstander aanwezig. Als al deze omstanders direct en op de juiste manier handelen, kunnen enkele duizenden levens per jaar gered worden. Kortom: alle Nederlanders op reanimatiecursus!’

Komende maand werkt de Hartstichting ook mee aan het televisieprogramma ‘Gered’ dat op 9 en 16 april wordt uitgezonden bij SBS6.

Het programma gaat over mensen die slachtoffer zijn geworden van een hartstilstand en gered zijn door een onbekende omstander. Presentatrice Tooske Ragas brengt slachtoffer en redder weer samen.

Wil je weten waar je in de buurt een reanimatiecursus kunt volgen, kijk dan op de site van de Nederlandse Hartstichting.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lees ook:Hartstilstand niet altijd herkend
Lees ook:Hartstichting start massale voorlichtingscampagne
Lees ook:Openbare defibrillators verdubbelen overlevingskans
Lees ook:‘Leren reanimeren is hot’
Lees ook:‘Hele land moet leren reanimeren’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kennis over reanimatie is belabberd

  1. j. krijgsman

    ik heb ooit ehbo en reanimatie gehaald (via werkgever)en bijgehouden. toen vond mijn werkgever het opeens niet meer nodig. Mijn ervaring toen was dat bij de invoering van allerlei europese regels het door de BHV opleidingsinstituten afgeraden werd om te reanimeren omdat je voor je het weet een schadeclaim aan je broek kan hebben.
    stabiel leggen dat was het en alleen iets doen als er zo’n reanimatie apparaat in de buurt was.
    aansprakelijkheid hoe gaan we daar nu mee om?
    Ik weet nu nog wel een beetje wat ik moet doen, maar ik heb m/n certificaat niet actueel gehouden, ofwel ik mag volgens mij gewoon niks doen. toch?

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    Als je iemand neer ziet gaan is er altijd een kans op succes als je meteen gaat reanimeren en je vergroot die kans met een AED. Natuurlijk is het wel zo handig om altijd meteen ook 112 te (laten) bellen. Niets doen resulteert in een 100% zeker overlijden en is verwijtbaar als je iets had kunnen doen. Natuurlijk, kun je met een AED vervelende dingen uithalen als je er niet geleerd hebt om met zo’n ding om te gaan. Waar heb je die Europese regelgeving vandaan?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>