Roken onder jongeren is niet langer cool

Eindelijk begint het antirookbeleid ook op scholen zijn vruchten af te werpen. Roken is namelijk niet langer cool, meldt de Volkskrant vandaag. Behoorden jongeren lange tijd tot de groep die zich weinig van de antirookcampagne van de overheid aantrok, dat is nu helemaal aan het veranderen.

Op dit moment rookt nog maar 8% van de tweedeklassers in het middelbaar onderwijs rookt. In 1996 was dit nog 22%, zo toont een langjarig onderzoek van de Universiteit Maastricht onder 25 duizend Limburgse scholieren aan.

Dat is goed nieuws, want het aantal rokers in Nederland schommelt al jaren rond de 28%. De meeste rokers - namelijk 90% - is al op 15-jarige leeftijd begonnen.

Juist daarom is het zo belangrijk dat jongeren helemaal niet beginnen met roken. Op den duur zou dat moeten leiden tot een daling van het aantal rokers in ons land.

Opvallend en ook al zo positief is het feit dat de daling binnen alle schoolsoorten hetzelfde is. ‘We vreesden dat de voorlichting over de gezondheidsrisico’s jongeren op het vwo beter zou bereiken dan de vmbo-scholieren. Maar ook op het vmbo is de neerwaartse trend te zien’, zegt onderzoeker Onno van Schayck in de krant.

Lees ook:Aantal rokers in Nederland stijgt weer
Lees ook:Nederland telt minder rokers dan ooit
Lees ook:Roken is vooral een mannenzaak
Lees ook:Jongeren met astma roken gewoon door
Lees ook:Men gaat minder roken als men geen sigaretten in de winkels ziet liggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>