Mexicaanse griep verhoogt kans op hartaanval

Mensen met hart- en vaatziekten moeten extra op hun hoede zijn als ze de Mexicaanse griep krijgen. ZIj lopen namelijk een verhoogd risico om een hartaanval te krijgen. Dat blijkt uit een Britse studie die deze week is gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke vakblad The Lancet.

Britse wetenschappers bestudeerden 39 studies met hartpatiënten en vonden een duidelijk verband tussen de griep en hartinfarcten. Meer dan de helft van de onverwachte griepdoden waren het gevolg van een hartziekte, ontdekten de onderzoekers.

Artsen vrezen daarom dat de voorspelde pandemie van de Mexicaanse griep het aantal hartaanvallen flink zal verhogen. Ze raden hartpatiënten aan zich te laten vaccineren om zo hun kans op een hartaanval te beperken.

Artsen weten al langer dat griepvirussen bestaande medische condities kunnen verergeren en dat hartpatiënten extra kwetsbaar zijn tijdens griepepidemieën. Zij zijn extra vatbaar voor complicaties, zoals een longontsteking en andere infecties.

‘We weten dat het griepvaccin effectief is in het voorkomen van de griep en dat het dus ook complicaties van de griep kan voorkomen, zegt Andrew Hayward van de University College London, een van de auteurs van de studie.

Volgens Hayward toonden 2 van de studies aan dat hartpatiënten die een griepprik hadden gekregen minder vaak een hartaanval kregen dan patiënten die de prik niet hadden gekregen.

Griepvirussen zouden als een soort ‘trigger’ werken bij hartpatiënten. ‘Griep kan een hartinfarct dat toch wel een keer zou plaatsvinden versnellen, aldus Hayward.

Volgens de Britse professor is bewezen dat wanneer het griepvirus piekt, hetzelfde geldt voor het aantal hartaanvallen.

Het is onduidelijk of het griepvirus ook de kans op een hartaanval kan vergroten bij gezonde mensen.

Bron: AP

Lees ook:Griepprik beschermt tegen hartinfarct
Lees ook:Nieuw medicijn vermindert infarcten bij hartpatiënten
Lees ook:‘Minder doden door hartrevalidatie’
Lees ook:Lange werkdagen slecht voor het hart
Lees ook:Mexicaanse griep eist 24 levens in Groot-Brittannë

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>