‘Overvloed aan zout maakt gezond eten haast onmogelijk’

Het voedsel in Nederland bevat veel te veel zout. Zoveel dat het mensen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om gezond te eten. Die deprimerende boodschap komt van Gerjan Navis, hoogleraar experimentele nefrologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De gevolgen hiervan zijn subtiel, maar beslist niet goed voor de gezondheid. Iemand die aanleg heeft voor een hoge bloeddruk of hart- of nierproblemen loopt hierdoor aanzienlijke risico’s.’

Ook als je zelf de zoutpot laat staan tijdens het eten en het koken, krijg je nog te veel zout binnen. Ruim driekwart van het zout dat we binnenkrijgen, zit namelijk verstopt in ons voedsel. Vooral kant-en-klaar producten, soepen, sauzen en snacks zitten boordevol zout.

Navis: ‘Iemand met een gezonde eetlust krijgt daardoor per dag 5 tot 6 gram te veel binnen. Zo zit in een pizza soms genoeg zout voor een paar dagen; maar liefst 20 gram! Op de korte termijn merk je daar weinig van, maar op latere leeftijd zijn de gevolgen enorm.’

Voor de gevolgen van een overvloedige zoutinname daadwerkelijk merkbaar worden kunnen behoorlijk wat jaren verstrijken, omdat hart- en nierschade nu eenmaal ziektes die zich pas op oudere leeftijd openbaren. De schade is dan vaak al aanzienlijk.

Nederlanders krijgen gemiddeld zo’n 9 à 10 gram zout per dag binnen. De Gezondheidsraad heeft het streefmaximum op 6 gram per dag gesteld. Niet omdat dat het gezondst zou zijn – ons lichaam heeft aan 1 gram zout per dag al genoeg – maar omdat dat een realistische hoeveelheid is die iedereen moet kunnen halen.

Maar daarvoor moet de overheid wel actiever optreden, stelt de Groningse hoogleraar. Dus niet afwachten tot de voedingsmiddelenindustrie de hoeveelheid zout in de producten uit vrije wil heeft teruggebracht, maar harde targets stellen.

‘Zodat we over vijf jaar minstens één gram minder zout per dag binnenkrijgen en nog weer vijf jaar later nog een gram minder’, aldus Navis. ‘Targets stellen kan ook voor de Co2 uitstoot, dus waarom niet met het zoutgehalte in ons eten?’

Aan de consument ligt het niet. Die wil graag gezonder eten, weet Navis. Maar daar moeten ze wel bij worden geholpen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat gezond eten met minder zout makkelijk wordt gemaakt. Je kunt wel zeggen dat mensen meer moeten bewegen, maar pas als je het ze makkelijk maakt om dat daadwerkelijk te doen – denk aan meer trapveldjes in de stad of minder liften -  heeft het daadwerkelijk effect. Zo werkt het ook met eten, stelt Navis.

Zorg dat gezond eten met minder zout makkelijker beschikbaar is. ‘De belangstelling voor gezondheid is enorm, maar alleen door het mensen makkelijker te maken om ook daadwerkelijk voor gezond te kiezen, houden ze een gezonde leefstijl vol.’

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Lees ook:Internationale actieweek Zout en Gezondheid
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:ADV: Eet net als schaatscoach Henk Gemser voortaan elke dag Becel brood
Lees ook:Bacon kan 40% minder zout
Lees ook:Minder zout houdt kinderen dun

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>