Eerste 24-uurs poli voor TIA

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen opent dinsdag een polikliniek waar mensen die zijn getroffen door een TIA 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht kunnen voor onderzoek en behandeling. De poli is volgens het ziekenhuis de eerste in zijn soort in Nederland.

Bij een TIA verstoort een bloedprop tijdelijk de bloedstroom naar een deel van de hersenen. Verschijnselen die op een TIA wijzen zijn plotseling verlies van kracht in arm en been, een scheve mond, verlies van zicht aan een kant of niet meer goed kunnen spreken.

Als de verschijnselen enkele minuten tot uren duren is er sprake van een TIA, maar als de klachten langer dan 24 uur blijven of helemaal niet verdwijnen, spreken we van een herseninfarct.

Ondanks dat de verschijnselen bij een TIA van voorbijgaande aard zijn, is een snelle diagnose en behandeling essentieel. De eerste dagen erna is de kans op een herseninfarct namelijk extra groot.

Snelle behandeling is daarom noodzakelijk om de kans op herhaling of zelfs een herseninfarct te voorkomen. Een veelvoorkomende behandeling is het voorschrijven van medicijnen om bloedstolsels tegen te gaan en om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Soms is een operatie aan de halsslagader door een vaatchirurg noodzakelijk.

Het UMC opent de TIA Service op 11 mei, de Europese Dag van de Beroerte. In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Zo’n 140.000 mensen leven met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land.

Bron: UMCN

Lees ook:Aantal beroertes hoger dan gedacht
Lees ook:Koeling kan schade na herseninfarct mogelijk beperken
Lees ook:Beroerte belangrijkste doodsoorzaak vrouwen
Lees ook:Sneller weer achter het stuur na beroerte
Lees ook:Patiënten sneller uit ziekenhuis na een beroerte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>