’Meeroken kost 600 duizend levens’

Jaarlijks overlijden wereldwijd 600 duizend mensen aan ‘meeroken’. Onder hen zijn 165 duizend kinderen, stellen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat er een schatting is gemaakt van de schade die meeroken wereldwijd veroorzaakt.

Wereldwijd ademen 40% van de kinderen en ruim 30% van de volwassenen onvrijwillig de tabaksrook van anderen in. Bij de volwassenen zijn vooral vrouwen het slachtoffer: zij krijgen thuis veel rook binnen van hun mannen, die vaker zelf roken.

Ruim de helft van de meerookdoden bezwijken aan hartkwalen. Andere veelvoorkomende doodsoorzaken zijn luchtweginfecties, astma en longkanker.

Vooral in arme landen – in Zuidoost-Azië en Afrika – overlijden veel kinderen als gevolg van meeroken. Vaak zijn zij al verzwakt door infecties.

De wereld telt 1,2 miljard rokers. Omdat de meeste mensen thuis aan rook worden blootgesteld, vinden de WHO-onderzoekers dat ook thuis roken verboden zou moeten worden. Voor het onderzoek zijn gegevens uit 2004 gebruikt uit bijna 200 landen.

Bron: NOS

Lees ook:Meerokende baby heeft jaren last daarvan
Lees ook:Dus toch: meeroken schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Meeroken is ook voor de roker zélf slecht
Lees ook:Verhoogd risico op diabetes door ‘meeroken’
Lees ook:Wereldwijde hartinfarct dreigt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>