Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn

Vrouwen reageren vaak niet adequaat op hartklachten, omdat zij de symptomen zien als overgangsklachten. Dit is zorgelijk, omdat de kans op hart- en vaatziekten ná de overgang 36% groter is dan ervoor. Toch weet maar 1 op de 4 Nederlanders dit, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Hartstichting.

1 op de 3 vrouwen overlijdt aan een  hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct of beroerte. Hart – en vaatziekten zijn daarmee doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Na de overgang hebben vrouwen vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Een gezonde leefstijl wordt hierdoor na de overgang nog belangrijker.

Hartklachten zijn vaak moeilijk te onderscheiden en kunnen op typische overgangsklachten lijken. Voorbeelden van hartklachten zijn: abnormale moeheid, zweten, kortademigheid, misselijkheid en slecht slapen.

Dr. Angela Maas, cardioloog van de Isala Klinieken in Zwolle: ‘Veel vrouwen die deze klachten ervaren, gaan niet naar de huisarts. Het gevolg is dat ze te laat en onvoldoende behandeld worden en dat onnodig veel vrouwen aan de gevolgen van een hartinfarct of beroerte overlijden. Terwijl de herstelkansen van vrouwen, mits goed behandeld, net zo groot zijn als die van mannen.’

Hoewel meer vrouwen (57 per dag) dan mannen (51 per dag) overlijden aan hart- en vaatziekten, ligt de focus van wetenschappelijk onderzoek tot nu toe vooral op mannelijke patiënten.

Het gemiddelde percentage onderzoeken waaraan vrouwen deelnamen sinds 2006, is slechts 30%. De kennis die voortkomt uit onderzoek bij mannen kan niet 1 op 1 worden toegepast op vrouwen. Om vrouwen in de toekomst dezelfde zorg te kunnen bieden als mannen, is daarom meer onderzoek nodig naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten.

Bron: Hartstichting

Lees ook:Hartklachten vrouwen vaak verward met overgangsklachten
Lees ook:Vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten
Lees ook:Steek jezelf in het rood op Dress Red Day!
Lees ook:Vrouwen krijgen geen optimale hart- en vaatzorg
Lees ook:Meer aandacht voor hart en vaatziekten bij vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>