UMC Utrecht heeft primeur met grotere hartklep

Het UMC Utrecht heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de mogelijkheid om een grotere maat hartklep via de lies in te brengen. Vooral oudere over een grotere patiënten met hartproblemen hebben hier baat bij. Tot nu toe moesten zij voor een nieuwe hartklep een ingrijpende operatie ondergaan.

Patiënten met slecht werkende hartkleppen hebben een slechte conditie en een kortere levensverwachting. Het implanteren van kunsthartkleppen via een operatie is echter niet bij alle patiënten mogelijk, omdat het een zware ingreep is.

Bij patiënten van 80 jaar en ouder brengen artsen daarom via bloedvaten in de lies een kunsthartklep in. Het nadeel hiervan is dat de bloedvaten beschadigd kunnen worden en dat de klep heel klein opgevouwen moet worden.

De kunsthartkleppen die het UMC Utrecht hiervoor nu gebruikt zijn voor ongeveer een kwart van deze patiënten te klein. Ze passen niet goed in het hart.

Het UMC Utrecht beschikt daarom sinds kort over een nieuwe kunsthartklep. De klep is met 29 millimeter doorsnede groot genoeg voor alle oudere patiënten, maar kan toch via de lies ingebracht worden. Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze hartklep gebruikt.

In het UMC Utrecht krijgen elke maand ongeveer zes oudere patiënten een nieuwe hartklep via de lies. Cardioloog dr. Pieter Stella verwacht in een kwart van de gevallen de grotere klep te zullen gebruiken. De eerste patiënt heeft eind mei de nieuwe hartklep gekregen.

Bron: UMCU

Lees ook:€ 5 miljoen voor een hartklep die levenslang meegaat
Lees ook:Vrouw (74) krijgt nieuwe hartklep via hals
Lees ook:Nieuwe hartklep via lies
Lees ook:Hartklep reparatie via de schouder
Lees ook:Lichaamseigen hartkleppen via vruchtwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>