10-jarige zwangere wist van niks

De discussie in België of meisjes van 10 de anticonceptiepil zouden moeten kunnen krijgen, staat niet helemaal op zichzelf. Naar nu bekend is geworden, is ruim een jaar geleden een Belgisch meisje op 10-jarige leeftijd bevallen van
een kind. Ze wist niet dat ze zwanger was; ook haar ouders wisten tot het
laatste moment van niets.

Het meisje uit Charleroi is
op een natuurlijke manier bevallen en de baby maakte het goed. De moeder was op
het moment van de bevalling tien jaar en elf maanden. De vader was een
schoolkameraadje.

Volgens de gynaecoloog die de
baby op de wereld zetten, was de jongen enkele jaren ouder.

'Toen ik haar de eerste keer
zag, was ze hoogzwanger. Dat nieuws kwam voor haar ouders als een totale
verrassing', zegt de dokter tegen Het laatste Nieuws.

Dat ze al zover was, was
niet te zien, aldus de gynaecoloog. 'Als zulke jonge meisjes zwanger worden, ondergaan
ze doorgaan grote lichamelijke veranderingen en groeien ze in enkele maanden
uit tot jonge vrouwtjes, maar dat was bij haar niet het geval'.

De 'ouders' willen anoniem
blijven, ook al omdat het baby’tje gewoon als een broertje of zusje in het
gezin zal worden opgevoed. 'Ze maakt het goed. Het meisje is nu 12 en heeft
haar lagere school voltooid', aldus de gynaecoloog tegen Het laatste Nieuws.

Overigens is het Belgische
meisjes niet de jongste moeder ter wereld. Die ‘eer’ gaat de Peruviaanse Lina Medina die op een leeftijd van 5 jaar en
7 maanden een zoontje van 2,7
kilo baarde. In dergelijke gevallen gaat het om meisjes
met hormonale storingen die ertoe leiden dat ze al zeer jong menstrueren.

Zie ook: Belgische meisjes van 10 jaar aan de pil 

Lees ook:Premature baby (22 weken) mag ziekenhuis uit
Lees ook:12-jarig meisje bevalt onverwacht van dochter
Lees ook:Ouders gehandicapt meisje spannen proces aan tegen artsen
Lees ook:IVF-baby’s zijn minder gezond
Lees ook:Vrouw na bevalling nog steeds zwanger

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “10-jarige zwangere wist van niks

  1. carmen

    Natuurlijk kun je je afvragen of je nav dit incident aan 10 jarige al de anticonceptiepil moet gaan geven. Dit lijkt mij een beslissing die ouders zelf moeten nemen en die ook gemaakt moet worden op grond van de sexuele activiteiten van kinderen.
    Wat ik mis is het stukje voorlichting. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat “kinderen” in deze tijd niet meer meekrijgen wat ongesteld worden is, hoe je zwanger wordt enz. Hiervoor hoef je alleen maar naar de tv te kijken.
    Wanneer je je kind gewoon betrekt in het normale leven (incl. je eigen ongesteld zijn, evt. broertjes, zusjes, neefje, nichtjes, buurkinderen enz. die geboren worden) dan hoef je niet meer om de tafel wanneer je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt om over de “bloemetjes en bijtjes” te gaan vertellen.
    Ik neem aan dat ook dit meisje al ongesteld was (dus dan licht je je kind toch voor als ouder zijnde).
    En wat het “niet kunnen zien dat ze zwanger was” betreft. Dit komt bij veel meer vrouwen voor, net als nooit misselijk zijn.
    enzovoorts.
    In de praktijk kun je er vanuit gaan dat wie ongesteld wordt vruchtbaar is, of zoals ze het in zoveel culturen zeggen: vrouw, vruchtbaar, huwbaar, in staat tot voortplanting.
    Tegenwoordig worden meisjes echt niet eerder ongesteld dan vroeger, er is vaak ook een duidelijke lijn in de familie te zien.
    Het mag bij ons misschien niet uitkomen op een leeftijd waarop wij vinden dat een kind nog kind is maar moeder natuur denkt hier duidelijk anders over.

      /   Reply  / 
  2. F.Floor (61)

    In 1962 heeft een Braziliaans meisje van 8 een kindje gebaard dat stierf na onvoldoende verzorging. Maar eigenlijk was het verstoten omdat het niet goed was en dat gaf gerechtelijke verwikkelingen; het kind werd een 3 weken of zo opgesloten tussen 15 mannen in 1 cel. Dat las ik toen in de krant en de pil bestond toen wel, maar die kregen alleen gehuwden die hun bloeding niet regelmatig wisten te krijgen.

    Om bij het cover te blijven, het punt wat Sonja aanroert is meer de vraag of binnenkort de kinderen van 3 jaar een baby kunnen krijgen zoals bij koeien toch heel gebruikelijk is en ik denk het wel.
    Jazeker! Bepaalde biologische verschijnselen die je vroeger als vrouw van 19 ‘overkwam’ zijn heden voor kinderen van 7 jaar heel normaal – daar kan de sexuele voorlichting op de scholen gewoon niets mee te maken hebben omdat die jaren achter die ‘zichtbare’ dinges aanholt en zeker in het meer preutsere Belgie.
    Natuurlijk zit de wetenschap te zoeken waar deze versnelling vandaan komt: 1.de jetbeam van een Zwart Gat dat sinds 1918 onze kant opstraalt en de kosmische straling sindsdien met factor 20 is verhoogd, 2.de sojaboon waar op menselijk gelijkende hormonen inzitten (zie die Braziliaanse), 3.allerlei E-nummers in ons voedsel, 4.gemodificeerd broodgist, enzovoorts maar niemand kan bewijs leveren. Maar dat we voortaan vaker hele nare dingen in de krant gaan lezen staat vast. Om die reden vind ik het voorschrijven van de pil aan 14-jarigen wel wat aan de zeer late kant omdat het baren van een baby op 13-jarige leeftijd schade toebrengt aan een opgroeiend lichaam. Dat is bij pinkkoeien namelijk erg ongewenst omdat lichamelijke uitgroei niet meer plaatsvindt.

    De rest is emotionele onzin. Trouwens, in Nederland is sexueel verkeer tussen kinderen tot 15 jaar normaal toegestaan met een max.leeftijdverschil van 3 jaar (arrest Hoge Raad der Nederlanden 1954). De HR stelt ten overloede in haar arrest dat dit gedrag behoort bij normaal kindspelen en kindontdekken wat op onbewaakte momenten DIREKT zal gaan plaatsvinden door instinct.
    In kinderpsychologie wordt dit instinctieve gedrag les in gegeven omdat vooral jongetjes tot 7 jaar volop met hun plassertje in de weer zijn en mikwedstrijdjes worden georganiseerd.
    Overigens was ikzelf op mijn 5e al volop verloofd maar zij was al 7 en volwassen sexueel actief incl. haar moeder. In Nederland zijn 63.838 kinderen uit huis verwijderd of hebben OTS (opgave 2006).

      /   Reply  / 
  3. heraux

    waar is die brug geslagen tussen koeien en mensen.. waren dat oude koeien of moderne melk koeien..

    nou, ik had ook wel wat interesses op mijn 5e maar daar kwam een bepaald beeld niet voor.. liep ik achter?

      /   Reply  / 
  4. heraux

    quote “Overigens is het Belgische meisjes niet de jongste moeder ter wereld. Die ‘eer’ gaat de Peruviaanse Lina Medina die op een leeftijd van 5 jaar en 7 maanden een zoontje van 2,7 kilo baarde. In dergelijke gevallen gaat het om meisjes met hormonale storingen die ertoe leiden dat ze al zeer jong menstrueren.”

    En hoe kwam zij tot zwangerschap?

    Zen Meditatie
    en keihard bidden
    voor een baby..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>