‘Selectie embryo’s bij borstkanker toegestaan’

Vrouwen met een zeer ernstige vorm van erfelijke borstkanker kunnen binnenkort voorkomen dat hun kinderen dezelfde genetische afwijking meekrijgen. Ze mogen namelijk embryo’s met de afwijking uitselecteren.

Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid gisteravond bekend gemaakt in het tv-programma Netwerk.

Ze heeft daarmee in mijn ogen een mooi gebaar gemaakt naar die duizenden vrouwen in Nederland die genetische borstkanker hebben. Vrouwen die dit gen dragen lopen grote kans op jonge leeftijd borstkanker, en later ook eierstokkanker, te krijgen.

Door middel van embryoselectie kunnen dragers van erfelijke ziektes voorkomen dat hun kinderen ook de genetische afwijking krijgen. Alleen de gezonde embryo’s worden dan teruggeplaatst in de baarmoeder. Deze behandeling is echter verboden in ons land.

Gelukkig heeft de staatssecretaris nu het besluit genomen dat selectie van embryo’s bij ouders die erfelijke borstkanker hebben, vanaf nu moet worden toegestaan. Daarmee kan enorm veel leed bij ouders én kinderen voorkomen worden.

Bussemaker gaat daarmee in tegen het besluit van haar voorganger, Ross van Dorp die embryoselectie afwees.

Ouders kunnen voor embryoselectie alleen in Maastricht terecht. Het academisch ziekenhuis Maastricht mag als enige in Nederland het zogeheten pre-implantatie onderzoek bij embryo’s uitvoeren.

Lees ook:Maastricht begint gewoon met embryoselectie
Lees ook:Eerste baby via combibehandeling geboren
Lees ook:Plan voor selectie embryo’s twijfelachtig
Lees ook:Toetsingscommissie beslist over selectie embryo’s
Lees ook:Eerste baby geboren zonder borstkankergen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Selectie embryo’s bij borstkanker toegestaan’

  1. Miriam

    Op naar perfectie van het Nederlandse Volk!!!

    Ik vraag me vaak af: wat maakt Nederlands zo vreselijk belangrijk dat zij dit soort “voorrechten” ontvangt? Waarom zijn we meer en meer op weg naar een “supervolk” en wordt ziekte en handicap niet meer toegelaten? Waarom wordt er niet meer gedacht over de functie van ziekte of zelfs over de oorzaak van ziektes als borstkanker? Gelooft ECHT iedereen dat onze ver ontwikkelde wetenschappelijke wereld geen idee heeft waar deze ziekte vandaan komt en hoe ze tegengegaan kan worden? IK geloof in ieder geval dat er heel veel is dat we niet weten en dat het elimineren van mogelijk zieke of gehandicapte mensen geen oplossing is.

      /   Reply  / 
    1. aysen

      Ze zijn al zover dat ze de DNA codes van je bloed kunnen ontcijferen en zo kunnen ze ook zien als je bijv. een vorm van kanker zou krijgen op welke leeftijd dat ong zou zijn dan kunnen ze bloed uit je lichaam halen die reinigen en die kan dan tegen die kanker soort leren strijden wanneer die leert de strijd te overwinnen die kankersoort te vernietigen dan kunnen ze dat bloed blijkbaar terug in je lichaam plaatsen en er zo voor zorgen dat die kanker soort word vernietigd in je eigen lichaam. Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar dat is blijkbaar alleen maar mogelijk voor presidenten enz. Mij is altijd verteld dat de dood het enige is wat eerlijk is verdeeld in dit leven.Dat dat niet te koop is nou dat blijkt maar weer

        /   Reply  / 
  2. roos

    Vind ik beter. Beter voor het kind en beter voor de ouders.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>