Foliumzuur kan astma bij kind veroorzaken

Vrouwen die aan het einde van hun zwangerschap foliumzuur (vitamine B11) slikken, lopen een grotere kans dat hun kind astma krijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van  de Universiteit van Adelaide in Australië.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Epidemiology.

De Australische wetenschappers onderzochten circa 500 kinderen die tussen 1998 en 2005 waren geboren. Wanneer de moeders ook laat in de zwangerschap nog foliumzuur slikten, steeg de kans dat hun kind als kleuter astma zou krijgen met ongeveer 30%.

In Nederland  – en veel andere Westerse landen – krijgen zwangere vrouwen krijgen het advies om 4 weken vóór de bevruchting tot 8 weken erna foliumzuurtabletten te slikken.

Daarmee wordt de kans op een neurologische afwijking bij de baby – waaronder een zogeheten open ruggetje – verkleind. De onderzoekers benadrukken dat ze geen nadelige gevolgen van het vroeg slikken van foliumzuur hebben gevonden.

Lees ook:Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Lees ook:Foliumzuur verkleint kans op gedragsproblemen kind
Lees ook:Zwanger? Foliumzuur alleen is niet genoeg. Pak B12 erbij!!
Lees ook:Slimmer kind door foliumzuur en ijzer tijdens zwangerschap
Lees ook:Met Foliumzuur minder kans op een autistisch kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>