Autisme al bij peuters vast te stellen

Autisme kan al bij peuters van 2 jaar oud worden vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van kinderpsychiater Emma van Daalen waarop zij gisteren aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht is gepromoveerd.

Vroege opsporing van autisme is belangrijk omdat dan ook vroeg met de behandeling gestart kan worden.  De kinderen kunnen bijvoorbeeld naar speciaal onderwijs of een medisch kinderdagverblijf.

Met behulp van therapie kunnen achterstanden in taal, motoriek en speelvaardigheden beperkt worden. ‘Voor kinderpsychiaters betekent het dat ze bij heel jonge kinderen die weinig spreken, niet goed kunnen spelen of gedragsproblemen laten zien, niet zomaar moeten besluiten het nog een tijdje aan te zien’, aldus Van Daalen.

‘Nu wordt de diagnose autisme vaak pas op de lagere school gesteld. Maar ook op jonge leeftijd is die diagnose al betrouwbaar te stellen. Overigens moeten kinderpsychiaters die dat doen wel ervaring hebben met zeer jonge kinderen.’

Van Daalen onderzocht ongeveer tweehonderd 2-jarigen met ontwikkelingsproblemen. Maar liefst 80 van hen bleken inderdaad autistisch te zijn.

In totaal lijdt ongeveer 1% van de Nederlanders aan autisme of verwante stoornis (ook wel autisme spectrum stoornissen genoemd). Ze hebben vaak moeite in het sociale leven, hebben beperkte interesses of vertonen stereotiep gedrag.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Autisme op eenjarige leeftijd al op te sporen
Lees ook:Autisme bij baby’s te herkennen aan gebrabbel
Lees ook:Tekort aan kinderpsychiaters
Lees ook:Kinderen kunnen over Autisme heen groeien
Lees ook:‘Aantal kinderen met autisme zwaar onderschat’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>