Jongens kunnen na kanker mogelijk nog vader worden

Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) hebben een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat jonge jongens met kanker hun vruchtbaarheid kunnen behouden. Nu worden deze deze patiëntjes door de kankerbehandeling vaak onvruchtbaar omdat chemotherapie niet alleen de kankercellen doodt, maar ook de stamcellen, waaruit later de rijpe zaadcellen ontstaan.

De onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd de stamcellen van de jonge jongens te vermenigvuldigen. Omdat jongens voor hun puberteit nog geen rijpe spermacellen hebben, is het niet mogelijk om voorafgaande aan chemotherapie sperma af te nemen en in te vriezen, zoals dat bij volwassen mannen gebeurt.

Wel zijn er bij deze jongens ‘sperma-stamcellen’ aanwezig, waaruit zich vanaf de puberteit de rijpe zaadcellen ontwikkelen. Wetenschappers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC onder leiding van hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie Sjoerd Repping en dr. Ans van Pelt, zijn er nu in geslaagd om deze stamcellen van prepuberale jongens in het laboratorium te vermenigvuldigen.

Na transplantatie in muizen gedroegen deze stamcellen zich normaal, door zich te verplaatsen naar het testisweefsel van de muizen en zich daar te nestelen. De onderzoekers gaan er daarom vanuit dat ze ook functioneel zijn. Dat wil zeggen dat ze net als andere ‘sperma-stamcellen’ kunnen uitgroeien tot gezonde zaadcellen.

Met het experiment is voor het eerst aangetoond dat het mogelijk is om prepuberaal testisweefsel in te vriezen, later weer te ontdooien om de in het weefsel aanwezige stamcellen te vermenigvuldigen en te gebruiken voor herstel van vruchtbaarheid. Voordat de methode daadwerkelijk bij de (ex-)kankerpatiënt kan worden toegepast, is wel nog veel aanvullend onderzoek nodig.

Bron: AMC

Lees ook:‘Middel tegen kaalheid binnen vijf jaar mogelijk’
Lees ook:Minilever uit stamcel gemaakt
Lees ook:Doorbraak met stamcelonderzoek in Brussels ziekenhuis
Lees ook:Eerste stap gezet van stamcel naar spermacel
Lees ook:Hartspiercellen ontwikkeld in Utrecht

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jongens kunnen na kanker mogelijk nog vader worden

  1. Peter

    Kunnen mogelijk? Kunnen, dus.

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Nee, hoor. Dat is wel degelijk iets anders!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>