‘Speciale kinderpoli’s zijn overbodig’

Het aantal poliklinieken in ziekenhuizen rijst de laatste jaren de pan uit. Als we alleen naar kinderen kijken, zijn er bijvoorbeeld al poli’s voor huilbaby’s, overgewicht en allergieën. Is dat nou allemaal nodig?

Nee, zegt jeugdarts Lucy Smit vandaag in het Algemeen Dagblad. Volgens haar kan veel zorg die in de poli’s wordt geleverd, net zo goed op het consultatiebureau plaatsvinden. Dat is nog goedkoper ook!

Smit: ‘Er wordt in deze poli’s iets aangeboden wat jeugdartsen bij Centra voor Jeugd en Gezin allang doen.’ De jeugdartsen kunnen dat vaak ook veel effectiever, omdat zij een gezin al vanaf de geboorte volgen.

Ook voor een allergietest hoef je helemaal niet naar het ziekenhuis. Smit begrijpt wel waarom ziekenhuizen die zorg aanbieden: ze krijgen het vergoed door de zorgverzekeraar. Dus waarom zou je het dan niet aanbieden?

Zorgverzekeraars zouden dus beter moeten kijken wie zorg het best en tegen het laagste tarief kan aanbieden. Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn de zorgverzekeraars daar ook mee bezig en willen zij huisartsen en andere zorgverleners waarvoor geen verwijzing nodig is (de zogeheten eerstelijnszorg) meer laten doen.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Patiënten zijn tevredener over zelfstandige klinieken
Lees ook:Verzekerde kiest bij VGZ zelf het beste ziekenhuis
Lees ook:Gezondheidszorg: minder kosten, betere kwaliteit
Lees ook:Zorg in Nederland gaat volledig op de schop
Lees ook:Kindermaatjes worden groter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>