Waarschuwing pro-anorexia websites heeft effect

Bezoekers van pro-anorexiasites – websites die anorexia verheerlijken – besluiten vaak na het lezen van een automatische waarschuwing, om niet verder te lezen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  

De onderzoekers verwachten vooraf dat zo’n 5 tot 10% na de automatische waarschuwing niet zou doorklikken naar de onderliggende website. Maar dit aantal bleek veel groter, namelijk ruim 33%.

Een artikel over dit onderzoek verscheen onlangs in het maartnummer van het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Eating Disorders.


Pro-ana sites worden meestal onderhouden door mensen met een eetprobleem. Met weblogs, forums, foto’s en dieettips zetten zij bezoekers aan tot fout eetgedrag. Zo worden eetproblemen in stand gehouden of zelfs verergerd.

In het gepubliceerde onderzoek, dat plaatsvond van oktober 2006 tot en met september 2007, werden bij één grote Nederlandse internetprovider in totaal 246 verschillende pro-ana sites geïdentificeerd.

Al deze websites werden voorzien van een waarschuwingstekst, die automatisch op het scherm verscheen voordat ze konden doorklikken naar de betreffende pro-ana website.

In totaal werden er meer dan een half miljoen bezoeken (537.964) geregistreerd op de waarschuwingspagina. Bij 33.6% van deze bezoeken werd na de waarschuwingstekst niet doorgeklikt naar de onderliggende pro-ana website.

Ook opvallend was dat de websites in dat jaar een ongekende groei hebben doorgemaakt. Het aantal vertienvoudigde van 18 sites in oktober 2006 tot 193 sites in oktober 2007. Ook was er in de onderzoeksperiode een verdubbeling van het aantal bezoeken per maand te zien.

De resultaten zijn veelbelovend maar meer onderzoek is nodig, bijvoorbeeld naar het aantal bezoeken vóór en na plaatsing van een waarschuwing. Het onderzoek maakt niet duidelijk waarom de waarschuwingtekst werkte.

Misschien werkt alleen een extra barrière om op de website te komen al ontmoedigend, onafhankelijk van de inhoud. Ook is er meer onderzoek nodig naar welke tekst het beste werkt en in welke vorm.


Bron: Universiteit van Maastricht

 

Lees ook:‘Pro-anorexia’ websites hebben negatieve invloed op zelfbeeld
Lees ook:‘Pro-anorexia sites zijn gevaarlijk’
Lees ook:Websites van ziekenhuizen zijn onduidelijk
Lees ook:18.000 mensen downloaden donorformulier
Lees ook:Aanzetten tot anorexia? Cel in!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>