Keizersnede verhoogt risico op dik kind

Baby’s die geboren worden met behulp van een keizersnede hebben twee keer zoveel risico op overgewicht als baby’s die via de natuurlijke weg ter wereld komen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van het Boston Children’s Hospital in Massachusetts registreerden van 1255 baby’s die tussen 1999 en 2002 werden geboren, de lengte en het gewicht vlak na de geboorte.

Ongeveer een kwart van de kindjes was via een keizersnede geboren. Na zes maanden en op driejarige leeftijd werden ze opnieuw gewogen.

Van de baby’s die via een keizersnede geboren werden, had 16% op driejarige leeftijd overgewicht. Bij de baby’s die via natuurlijke weg op de wereld waren gezet was dat 7,5%.

Opvallend was dat ook de moeders die met een keizersnede bevielen, ook vaker zelf overgewicht hadden. De onderzoekers denken dat een keizersnede invloed heeft op de samenstelling van de bacteriën (darmflora) in de darmen en dat dat weer invloed heeft op de wijze waarop zij hun eten verteren.

Maar groter onderzoek zal het verband verder moeten onderzoeken, benadrukken de wetenschappers.

Bron: BBC

Lees ook:Met keizersnede meer kans op overgewicht
Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op astma
Lees ook:Natuurlijke geboorte schept band moeder en kind
Lees ook:‘Kinderen met keizersnede hebben meer kans op overgewicht’
Lees ook:Babysterfte door geplande keizersnede hoog

1 Reacties // Reageer

One thought on “Keizersnede verhoogt risico op dik kind

  1. martie

    overgewicht keizersnede dat kan wel zo zijn, maar als het een spoedkeizersnede zoals bij mij het geval was, dan ben ik dankbaar dat er keizersnedes zijn. Ik heb mijn dochter nog gezond en wel. Als het niet gebeurd was mijn dochter gestorven.

    Mijn tweede kind heb ik via de gewone weg gekregen. Ook gezond en wel, dus allebei kan dus\wel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>