Medicijn kan chronische hepatitis B genezen

Eén op de drie patiënten die lijdt aan chronische hepatitis B kan dankzij het medicijn Peginterferon alfa nu genezen. Door de behandeling wordt het immuunsysteem gestimuleerd om zelf het virus op te ruimen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek gecoördineerd door de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC in Rotterdam.

Hepatitis B is een virusinfectie aan de lever die veel voorkomt bij mensen van rond de 35 jaar oud. Het virus wordt via seksueel of bloedcontact overgebracht en is vele malen infectueuzer dan het HIV-virus. Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose en zelfs tot leverkanker. Wereldwijd hebben rond de vierhonderd miljoen mensen een chronische hepatititis B infectie en sterven jaarlijks één miljoen patiënten aan de gevolgen ervan.

Tot nu toe werd hepatitis B behandeld met een virusremmend middel waarvoor mensen op de duur resistentie ontwikkelen. De ziekte vlamt dan na een aantal jaren weer op, met mogelijk desastreuze gevolgen.

Bij het onderzoek, dat als doel had het immuunsysteem van de patiënt zodanig te stimuleren dat het zelf het virus kon opruimen, waren 266 patiënten betrokken. Ruim eenderde genas daadwerkelijk. Bij hen keerde de ziekte niet meer terug.

Bron: Zorgkrant.nl

Lees ook:‘Vaker testen op chronische hepatitis B en C’
Lees ook:‘Hepatitis B moet in rijksvaccinatieprogramma’
Lees ook:VWA vreest hepatitis A-uitbraak in Nederland
Lees ook:Strijd tegen aids succesvol
Lees ook:Inenting tegen hepatitis A op Utrechtse school

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>