VWA vreest hepatitis A-uitbraak in Nederland

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt rekening met een uitbraak van hepatitis A (geelzucht) in Nederland. Sinds januari is de ziekte vastgesteld bij 14 Nederlanders die verspreid door het hele land wonen. Zij zijn in eigen land besmet geraakt.

De VWA vermoedt dat de Nederlanders via voedsel besmet zijn geraakt. Afgelopen jaar vonden vergelijkbare voedselgerelateerde uitbraken plaats in Australië en Frankrijk. Boosdoener zouden halfgedroogde tomaten kunnen zijn geweest. Die worden in potjes verkocht of zitten in kant-en-klaarsalades en kant-en-klare tapenade.

Volgens de VWA is de link met de tomaten in Australië duidelijk aangetoond, maar in Nederland nog niet. Wel staat vast dat het virus dat bij de 14 patiënten is gevonden, identiek is aan het specifieke hepatitis A-virus van de patiënten in Australië. De VWA gebruikt de bevindingen uit Australië in haar onderzoek naar de besmettingsbron.

Aan dat onderzoek nemen ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Unie, het RIVM en GGD’s deel.

Het hepatitis A-virus kan geelzucht veroorzaken. Het virus kan via ontlasting van mens op mens worden overgedragen maar ook via besmet voedsel, water of besmette oppervlakken. Jaarlijks krijgen in Nederland enkele honderden mensen hepatitis A. Meestal lopen zij de infectie in het buitenland op.

De klachten bij hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. De verschijnselen duren meestal enkele weken tot 3 maanden. Hepatitis A kan ook zonder klachten verlopen. Vooral kinderen hebben vaak zo weinig ziekteverschijnselen dat ze de ziekte ongemerkt doormaken.

In het uiterste geval kan de ziekte leiden tot levertransplantatie.

Bron: VWA

Lees ook:Eerste resultaten bloedonderzoek Maasstad ziekenhuis verwacht
Lees ook:Inenting tegen hepatitis A op Utrechtse school
Lees ook:Goed nieuws voor een derde patiënten Maasstad Ziekenhuis
Lees ook:‘Dierziektes bedreigen volksgezondheid’
Lees ook:Ook Nederlander besmet met EHEC-bacterie

1 Reacties // Reageer

One thought on “VWA vreest hepatitis A-uitbraak in Nederland

  1. Fan

    Zijn ze al begonnen met vaccin’s maken? First things first hé? Eerst vrees aanjagen jongens.

    Ja, je moet toch wat als je met de tacohoestspuiten bent blijven zitten, nietwaar?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>