Niet meer kaal na chemokuur

Het voelt ijzig kou en je moet er per chemokuur twee uur extra voor over hebben. Maar daar staat dan wel tegenover dat je als kankerpatiënt met cold cap vijftig procent kans hebt het haar te behouden. Kankerpatiënten plaatsen haaruitval vaak bovenaan de lijst van vervelende bijwerkingen van chemotherapie, blijkt uit onderzoek.

Volgens Wim Breed, gepensioneerd oncoloog en voormalig internist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, kan met de cold cap, een vorm van hoofdhuidkoeling, in ruim de helft van de gevallen ersntige haaruitval tijdens de chemotherapie worden voorkomen.

De ‘badmuts’ is voorzien van siliconen buisjes waardoor koelvloeistof stroomt. Het is aangeloten op een koelapparaat. Hoofdhuidkoeling moet worden toegepast dertig minuten vóór, tijdens en negentig minuten ná de chemo. In totaal duurt de behandeling dus twee uur langer.

Nog maar vijf procent van de kankerpatienten krijgt in Nederland de cold cap aangeboden. Het geringe enthousiasme in Nederland is volgens Wim Breed te verklaren door de magere resultaten van koelsystemen van een ander type in het verleden. Ook vinden veel ziekenhuizen het een nadeel dat de behandelplaatsen voor chemotherapie langer bezet zullen zijn.

Bron: AD

Lees ook:Steeds vaker hoofdhuidkoeling bij chemotherapie
Lees ook:‘Koelen hoofdhuid vermindert haaruitval bij kanker’
Lees ook:Artsen ontdekken middel tegen haaruitval chemo
Lees ook:Kankerpatiënt mag klagen
Lees ook:Minder chemotherapie nodig bij borstkanker

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Niet meer kaal na chemokuur

  1. Pauwels

    Goede dag,
    Ik ben bandagiste en heb vraag van mijn patiënten naar die cold-cap’s maar kan ze niet vinden. Kunt u mij zeggen waar ik deze kan verkrijgen ? (grosist ?)
    Dank bij voorbaat

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Ik zou het zelf niet weten. Iemand anders misschien? Eventueel zou u contact kunnen opnemen met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Of eens op internet zoeken?

      /   Reply  / 
  3. sister

    in het ziekenhuis zelf moeten ze dat kunnen aanbrengen voor die tijd dat u chemocuur krijgt,
    makkelijk is het niet want veel patienten stoppen dan direct met de behandeling omdat het hoofdpijn veroorzaakt en erg koud is.

      /   Reply  / 
  4. Peggy Nugget

    Ik wist niet dat dat bestond, wat geweldig! Het is al zo zwaar waar je doorheen gaat in zo’n periode, dan is het behouden van een deel van je ‘vrouwelijkheid’ natuurlijk hartstikke fijn!
    Jammer dat het nog zo weinig gebruikt wordt, ik hoop dat het beter onder de aandacht komt. Natuurlijk is overleven het belangrijkst, maar als dit een optie is ben ik ervan overtuigd dat er veel (vooral) vrouwen voor zullen kiezen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>