Steeds vaker hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Het aantal Nederlandse ziekenhuizen dat hoofdhuidkoeling aanbiedt tijdens het toedienen van chemotherapie is vorig jaar gestegen tot 58 locaties. Vijf jaar geleden was deze aanvullende behandeling in slechts 8 ziekenhuizen mogelijk. Dat blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de organisatie waarin zeven integrale kankercentra zijn verenigd.

Alleen al vorig jaar kwamen er 12 ziekenhuislocaties bij. Hierdoor kunnen patiënten in vrijwel heel Nederland een beroep doen op deze voorziening.

Hoofdhuidkoeling is een aanvullende behandeling tijdens het toedienen van chemotherapie, waarbij de patiënt een koelkap op het hoofd krijgt geplaatst. Uit onderzoek is gebleken dat met behulp van hoofdhuidkoeling haaruitval in veel gevallen kan worden voorkomen of verminderd.

Het resultaat van de hoofdhuidkoeling is wel afhankelijk van het soort chemotherapie dat de behandelend arts voorschrijft. Helemaal uit te sluiten is haaruitval dus niet. In de regel treedt er ondanks hoofdhuidkoeling altijd enige haaruitval op.

Tot dusver hebben circa 2.500 patiënten in Nederland gebruik gemaakt van hoofdhuidkoeling. Dit betreft patiënten met diverse soorten tumoren, mannen en vrouwen, variërend in de leeftijd van 18 tot 81 jaar.

Een ruime meerderheid gaf aan deze behandeling goed te verdragen. Vanwege de nakoeltijd duurt behandeling met hoofdhuidkoeling circa 2 uur langer dan de gebruikelijke chemotherapie zonder koeling.

Bron: IKC

Lees ook:Niet meer kaal na chemokuur
Lees ook:‘Koelen hoofdhuid vermindert haaruitval bij kanker’
Lees ook:Chemotherapie blijkt niet altijd nodig bij borstkankerpatiënten
Lees ook:Artsen ontdekken middel tegen haaruitval chemo
Lees ook:Minder chemotherapie nodig bij borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>