Gerimpelde rokers lopen meer gevaar

Rokers van middelbare leeftijd met veel rimpels in het gezicht, hebben vijf keer zoveel kans op longaandoeningen dan leeftijdgenoten die wel roken, maar geen rimpels hebben. Dit opmerkelijke bericht brengt de BBC op basis van een onderzoek van het Engelse Royal Devon and Exeter Hospital.

De wetenschappers wilden weten waarom de ene roker meer kans heeft op longaandoeningen, ook wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) genoemd, dan de ander. De mate van gerimpeldheid zou hiervoor een belangrijke aanwijzing zijn.

COPD is een verzamelnaam voor verschillende chronische longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Het zijn ziekten die verstoppingen van de luchtwegen veroorzaken waardoor de zuurstofvoorziening van het hele lichaam wordt belemmerd. In 90 procent van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Uiteindelijk krijgt 10 tot 20 procent van de rokers COPD.

De onderzoekers hebben 1149 rokers en gestopte rokers van tussen de 45 en 70 jaar onderzocht, van wie er 68 COPD hadden. Van de 25 mensen met zware rimpels hadden er 21 een longziekte. Rekening houdend met leeftijd en het aantal jaren dat iemand rookte, concludeerden de onderzoekers dat sterk gerimpelde rokers vijf keer meer kans hebben op deze aandoeningen. Een gerimpeld gezicht zou daarnaast een drie maal hogere kans op een zware vorm van longemfyseem met zich meebrengen.

De onderzoekers vermoeden dat het genetisch bepaald is of je een COPD of niet. "Als er een gen is dat bepaalt of je vatbaar bent voor COPD zou het ook zomaar kunnen dat datzelfde gen ook gezichtsrimpels veroorzaakt", alsdus dr. Bipen Patel van het wetenschappelijke team.

Bron: planet.nl

Lees ook:COPD minder dodelijk dan gedacht
Lees ook:Stoppen met roken heeft altijd zin
Lees ook:Een vijfde COPD-patiënten beweegt te weinig
Lees ook:Meeroken kan COPD opleveren
Lees ook:Gratis longtest op Wereld COPD Dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>