Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft altijd zin. Zelfs als je al 40 jaar lang rookt, is stoppen aan te raden als je gezondheid je lief is. Wie na 40 jaar nog stopt, ziet zijn longfunctie minder hard achteruit gaan, ontdekte arts-onderzoeker Firdaus Mohamed Hoesein van het UMC Utrecht. Morgen verdedigt hij zijn proefschrift.

Mohamed Hoesein analyseerde de gezondheid van deelnemers aan de NELSON-studie. Daarin worden ruim 2200 huidige en voormalige zware rokers via een CT-scan onderzocht op longkanker.

De deelnemers kregen tweemaal een longfunctietest, zowel bij het begin van het onderzoek als 3 jaar later. Zij waren gemiddeld 60 jaar en hadden 40 jaar lang een pakje sigaretten per dag gerookt. De helft van hen stopte met roken voor het begin van het onderzoek.

Zij hadden geen COPD, een longziekte waarbij de longziekte snel achteruit gaat. Van deze zogenaamde ‘gezonde rokers’ vergeleek Mohamed Hoesein de longfunctie in de loop van de tijd. In drie jaar tijd bleek de longfunctie aanzienlijk te verslechteren, maar die daling ging wel een stuk langzamer bij de mensen die meer dan een jaar gestopt waren met roken. De daling nam niet nog verder af bij de mensen die meer dan 4 jaar gestopt waren.

‘Het betekent dat stoppen met roken ook nog zin heeft bij hele zware rokers’, legt Mohamed Hoesein uit. ‘Ook mensen met veertig pakjaren zouden moeten stoppen. Daardoor verkleinen ze de kans dat ze COPD krijgen. Deze chronische longziekte is soms dodelijk, niet te genezen en leidt vaakt tot ernstige invalideit.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat zware rokers met een normale longfunctie soms ook al emfyseem hebben dat alleen op een CT-scan zichtbaar is. Emfyseem ontstaat als longblaasjes stuk gaan en is een van de oorzaken van COPD. Bij deze patiënten verslechteren de longen gedurende drie jaar sneller dan gemiddeld.

Bron: UMCU

Lees ook:Gerimpelde rokers lopen meer gevaar
Lees ook:Nepsigaret vergroot kans op stoppen met roken
Lees ook:Doe de gratis longfunctiemeting
Lees ook:Stoppen met roken in basispakket van UVIT
Lees ook:Niet roken vermindert angsten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stoppen met roken heeft altijd zin

  1. AB

    Hopelijk motiveert dit ook oudere mensen om te stoppen. Er zijn zoveel goede redenen om te stoppen en weinig redenen om door te gaan. Het is een verslaving die geen goeds brengt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>