Eén embryo bij IVF is even effectief

IVF waarbij maar één embryo per keer wordt teruggeplaatst geeft binnen één jaar net zoveel kans op een baby als het terugplaatsen van twee of meer embryo’s. Het voordeel van de één-embryo-methode is dat er veel minder tweelingen worden geboren en dat het goedkoper is. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 400 vrouwen met kinderwens en vruchtbaarheidsproblemen door een team gynaecologen en psychologen van de Universiteit Utrecht en Rotterdam.

Bij in-vitrofertilisatie wordt de vrouw die zwanger wil worden met hormonen behandeld om enkele eicellen tegelijk te laten rijpen in de eileiders. Ze worden met een lange injectienaald ‘geoogst’ en in het laboratorium bevrucht met het sperma van de toekomstige vader. De embryo’s die ontstaan worden in de baarmoeder geplaatst.

Het was jarenlang gebruikelijk om bij een IVF-behandeling twee of zelfs meer embryo’s terug te plaatsen om de kans op een zwangerschap te vegroten. Maar vaak ontstaat er een meerlingzwangerschap, die altijd meer risico voor de moeder en kinderen met zich meebrengt. Sinds er mogelijkheden zijn om embryo’s die niet direct worden teruggeplaatst in te vriezen voor later gebruik, gaan er stemmen op om per poging maar één embryo terug te plaatsen. De vrees was dat daardoor het succespercentage zou dalen.

Uit het onderzoek blijkt nu dat één embryo terugplaatsen na een milde hormonale stimulering net zoveel succes geeft tegen lagere kosten, dan het standaardprotocol van een wat agressievere hormonale behandeling en twee embryo’s terugplaatsen.

Bron: NRC Handelslblad

Lees ook:Ivf succesvoller met één embryo
Lees ook:Nog maar één ivf-behandeling vergoed
Lees ook:Screenen embryo’s vermindert kans op zwangerschap
Lees ook:‘IVF-baby uit bevroren embryo gezonder’
Lees ook:Iets minder ivf-baby’s in 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>