Screenen embryo’s vermindert kans op zwangerschap

De ivf-behandeling waarbij embryo's worden onderzocht op genetische fouten voor ze in de baarmoeder worden teruggeplaatst, kan een succesvolle zwangerschap in de weg staan. Dit is ontdekt door onderzoekers van ziekenhuizen in Amsterdam, Groningen en Leeuwarden.

Over de resultaten van de studie is gisteren een online artikel verschenen in The New England Journal of Medicine.

De uitkomsten van het onderzoek hebben geen betekenis voor Nederlandse vrouwen. De methode wordt hier niet toegepast. In andere landen wordt deze vorm van ivf wel veelvuldig aangeboden, bij vrouwen van 35 jaar en ouder.

Gynaecologen en embryologen meenden juist dat het terugplaatsen van genetisch foutloze embryo's zou leiden tot meer succesvolle zwangerschappen, maar het tegendeel blijkt waar.

Van de tweehonderd vrouwen die het embryo lieten screenen, werden 52 vrouwen zwanger en van hen bevielen 49 vrouwen van een kind. Van de tweehonderd vrouwen die ivf zonder screening ondergingen, raakten er 74 zwanger en van hen kregen 71 vrouwen een kind.

Ivf is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen. Daarna wordt de embryo teruggeplaatst in de baarmoeder.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:Eén embryo bij IVF is even effectief
Lees ook:Ivf succesvoller met één embryo
Lees ook:Doorbraak met stamcelonderzoek in Brussels ziekenhuis
Lees ook:Rechter in de war over zwangerschap
Lees ook:Met milde IVF-behandeling even gezonde baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>