‘Dure cholesterolpil kost gezondheidszorg miljoenen’

De Nederlandse gezondheidszorg kan per jaar 100 miljoen euro besparen door niet de dure cholesterolverlager Lipitor, maar een even goed maar goedkoper alternatief voor te schrijven. Dat stelt huisarts Hans van der Linde deze week in het tijdschrift Medisch Contact.

Van der Linde becijfert dat Nederland elk jaar 150 miljoen euro uitgeeft aan het gepatenteerde Lipitor. Volgens de huisarts uit Capelle aan den IJssel zijn er geen sterke argumenten om geen simvastatine maar Lipitor te verstrekken. Hij bestrijdt dat die argumenten kunnen worden ontleend aan de ‘nog schaarse effectiviteitsstudies’ van het dure middel.

Volgens Van der Linde maakt de farmaceutische industrie gebruik van medische opinieleiders om haar producten nadrukkelijk aan te prijzen. Onder invloed van die opinieleiders schrijven huisarten onnodig dure geneesmiddelen voor, die niet per definitie de beste zijn, aldus de huisarts.

Volgens Pfizer, fabrikant van de cholesterolverlager zijn artsen heel goed in staat om voor elke pati:ënt het beste middel te kiezen. Bovendien heeft het Nederlands Huisarten Genootschap Lipitor, naast simvastatine en pravastatine, opgenomen in de recente richtlijn NHG Standaard Cardiovasculair risicomanagement, luidt het verdere verweer van de fabrikant.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Huisartsen in actie tegen dure cholesterolpil
Lees ook:Pfizer laat zich van zijn slechtste kant zien
Lees ook:Combinatietherapie pakt hart- en vaatziekten aan
Lees ook:Geen Nederlandse doden door cholesterolverlager
Lees ook:Artsen schrijven vaker voorkeursgeneesmiddel voor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>