Meer kans op wegblijven borstkanker met hormoonremmer

Vrouwen die na hun overgang aan borstkanker geopereerd worden en onmiddellijk het antihormoon letrozol krijgen toegediend, hebben een aanzienlijke kans op een ziektevrije overlevingsperiode van maar liefst vijf jaar. Behandeling met deze hormoonremmer geeft een mogelijkheid van gemiddeld 84 procent op een extra tijd van leven.

Dat bevestigt kankerspecialist dr. H.P. Sleeboom van het Leyenburgziekenhuis uin Den Haag vandaag in De Telegraaf. Dit hospitaal, onderdeel van de Hagaziekenhuizen, deed samen met klinieken in Veldhoven en Geldrop mee aan een internationale studie in 27 landen naar deze aanvullende behandelwijze.

De studie staat te boek als ‘Breast International Group (BIG 1-98)’. Sleeboom noemt de behandeling ‘zeer waardevol voor alle vrouwen in deze specifieke borstkankercategorie.’

Aan de studie namen ruim 8000 vrouwen met een beginnende borstkanker deel. Letrozol, een zogeheten ‘aromatase-remmer’, werd daarin vergeleken met het veelgebruikte middel tamoxifen. dat eveneens berust op blokkering van de groeibevorderende werking van oestrogenen. Tamoxifen geeft overigens een vergelijkbare vijfjaars ziektevrije overlevingskans van 81,4 procent.

Volgens Sleeboom liet behandeling met het éénmaal daags oraal in te nemen antihormoon letrozol (merknaam Femara) vooral, vergeleken met tamoxifen een verbetering zien bij vrouwen met een hoog risico op terugkeer van hun borstkanker. "Het middel lijkt te beschermen tegen een terugkeer van uitzaaiingen elders in het lichaam. De aromatase-remmer geeft stofjes af die ervoor zorgen dat de aanmaak van vrouwelijke hormonen belemmerd wordt."

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Twee behandelingen borstkanker bieden gelijk resultaat
Lees ook:Medicijnen kunnen terugkeer borstkanker verkleinen
Lees ook:Populair borstkankermedicijn werkt soms niet
Lees ook:Behandeling borstkanker slaat aan
Lees ook:Grotere kans op overleving borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>