Grotere kans op overleving borstkanker


Vrouwen hebben een aanmerkelijk grotere kans borstkanker te overleven wanneer ze een combinatie
van medicijnen krijgen toegediend.Wanneer beide medicijnen vanaf het begin van de behandeling worden toegediend, stijgt de overlevingskans na vijf jaar tot boven de 50 procent. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek dat mede werd georganiseerd vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum dat morgen wordt gepresenteerd in het hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het gaat om een variant van borstkanker die vooral voorkomt bij vrouwen nadat ze in de overgang zijn geweest. In 80 tot 85 procent van de gevallen van borstkanker gaat het om deze vorm. In Nederland krijgen jaarlijks 9000 postmenopauzale vrouwen de diagnose te horen.

Voor vrouwen met deze hormoongevoelige vorm van kanker geeft de toediening van zowel tamoxifen als exemestaan vanaf het begin van de behandeling een veel grotere overlevingskans. Tamoxifen blokkeert het effect van oestrogeen op de kankercellen, terwijl exemestaan de productie van oestrogeen in het lichaam afremt, waardoor de aanvoer van oestrogeen naar de kankercellen stopt.

Volgens de Leidse onderzoeker Cock van de Velde is er sprake van een substantiële doorbraak in de strijd tegen borstkanker. ,,We praten over grote aantallen levens die we kunnen redden. In de wereld krijgen ieder jaar een miljoen vrouwen borstkanker.

Voor Nederland geldt dat de ziekte met name vrouwen van boven de 65 raakt en daar zijn er veel van.’’

Bron: AD.nl 

 

Lees ook:Behandeling borstkanker slaat aan
Lees ook:Medicijnen kunnen terugkeer borstkanker verkleinen
Lees ook:Twee behandelingen borstkanker bieden gelijk resultaat
Lees ook:Meer kans op wegblijven borstkanker met hormoonremmer
Lees ook:‘Minder borstkanker VS na onthulling therapie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>