Toch minder zorggebruik door no-claimregeling?

Een groot deel van de bevolking (97 procent) zegt dat de mogelijkheid om geld terug te krijgen van hun zorgverzekeraar (de no-claimregeling) bij hen niet heeft geleid tot minder zorggebruik. Cijfers over het feitelijke zorggebruik laten wel een daling zien in het aantal nieuwe verwijzingen door de huisarts van mensen die met de no-claimregeling te maken hebben. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Het is echter de vraag of deze daling een effect is van de regeling of dat deze daling veroorzaakt wordt door schommelingen in verwijscijfers die zich altijd voordoen.

Mensen verwachten vooral dat anderen minder vaak naar de dokter zullen gaan door de no-claimregeling. Zelf denken ze dat de no-claim geen invloed op hun zorggebruik zal hebben. Ze gaan immers niet onnodig naar de dokter….

Bron: artsenapotheker.nl

Lees ook:Geen no-claim terug voor chronisch zieke
Lees ook:No-claimregeling blijft ongewijzigd
Lees ook:Eigen risico vervangt no-claimregeling
Lees ook:Kabinet overweegt eigen risico 150 euro in zorg
Lees ook:No claim in de zorg heeft zijn langste tijd gehad

1 Reacties // Reageer

One thought on “Toch minder zorggebruik door no-claimregeling?

  1. Cynthia

    Ze moeten die No-claim gewoon afschaffen. Als je net als ik chronisch klachten hebt en regelmatig medicijnen nodig hebt, weet je van te voren al dat je dag kan zeggen tegen die 255,-.
    Inhalatortje: 60 euro (soms 2 per jaar nodig), nog een inhalatortje: 40 euro.
    Singulair tabletten: 90 stuks 125 euro.

    Alsof het niets is…

    Maar het is gewoon pure discriminatie. Mensen die bijna nooit wat mankeren krijgen 1x per jaar een lekker zakcentje terug en wij kunnen er naar fluiten.

    En minder naar de dokter gaan? Als je moet, dan moet je! Dan kun je nog zo graag niet willen om geld te besparen, maar als je anders niet kan functioneren, wil je wel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>