Minder pijn bij operatie in de ochtend


Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het aantal onverwachte complicaties tijdens een operatie flink afneemt wanneer de medische ingreep vroeg op de dag plaatsvindt.

De wetenschappers bestudeerden de rapporten van meer dan 90.000 operaties die tussen 2000 en 2004 werden uitgevoerd. Patiënten die rond vier uur ‘s middags op de operatietafel plaatsnamen, bleken vier keer zo vaak een verzoek om pijnbestrijding in te dienen dan patiënten die om negen uur ‘s ochtends al onder het mes lagen.

De onderzoekers hebben gekeken naar de problemen en complicaties die tijdens de operaties optraden. Bijvoorbeeld fouten van het medisch personeel (zoals het toedienen van de verkeerde dosis anesthetische stoffen), geïnfecteerde wonden of braken, maar ook gevaarlijke schommelingen in de bloeddruk van de patiënt of problemen met de apparatuur of instrumenten in de operatiekamer.

Dit soort problemen kwamen steeds vaker voor naarmate een operatie later op de dag gepland was. Volgens de onderzoekers is dit met name te wijten aan de ‘toenemende druk’ waaraan chirurgen en verzorgers blootstaan in de hectische omgeving van de operatiekamer. Ook zou het natuurlijke dagritme van mensen van invloed zijn op het toenemende aantal fouten. Iedereen heeft gedurende een dag zo zijn eigen ‘up’ en ‘down’ momenten.

Overigens ging het niet om ernstige verwondingen van de patiënten, maar om marginale problemen. Maar tocjh zou het volgens de onderzoekers nuttig zijn als ziekenhuizen hier eens naar zouden kijken.

Bron: planet.nl

Lees ook:Toch tuchtklacht artsen Boxmeer
Lees ook:Weer operatiekamers dicht
Lees ook:Live meekijken op de operatiekamer
Lees ook:Patiënt in veilige handen bij chirurg in opleiding
Lees ook:Inspectie vraagt chirurg operaties te heroverwegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>