Patiënt in veilige handen bij chirurg in opleiding

Patiënten die een blindedarmoperatie moeten ondergaan, zijn bij een chirurg in opleiding in net zo goede handen als bij een ervaren, afgestudeerde chirurg. Dat toont arts-assistent chirurgie Leon Graat van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg aan in zijn onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Annals of Surgery.

‘Soms geven patiënten aan dat ze niet geopereerd willen worden door een arts die nog in opleiding is’, licht Graat toe. ‘Ik vroeg me af of deze groep artsen in opleiding tot specialist (aios) werkelijk minder presteert, of dat het slechts een verwachting van de patiënten is dat ze alleen bij ervaren chirurgen in vertrouwde handen zijn.’

Daarom onderzocht hij de medische gegevens van alle blindedarmoperaties die tussen 2000 en 2009 werden uitgevoerd in zijn ziekenhuis. Daaruit blijkt, dat er bij operaties waarbij problemen voorkwamen, geen enkel verband was met de ervarenheid van de chirurg.

Volgens Graat geeft dit ook aan dat chirurgen in opleiding in het St. Elisabeth Ziekenhuis goed worden opgeleid en goed worden begeleid door ervaren chirurgen. ‘Deze opleidende artsen kunnen prima bepalen wanneer een chirurg in opleiding supervisie nodig heeft, en wanneer niet.’

Graat onderzocht blindedarmoperaties, omdat dit een van de eerste operaties is die chirurgen in opleiding uitvoeren. Van de ruim 1.400 patiënten die in het onderzoek werden geëvalueerd, werd bij 23% de blindedarm verwijderd door een gediplomeerd chirurg.

Bij de overige patiënten werd de operatie uitgevoerd door een chirurg in opleiding. Een deel van hen deed dat onder supervisie van een ervaren chirurg, een deel niet.

Het aantal gevallen waarin complicaties optraden en het aantal gevallen waarin de geopereerde patiënten opnieuw moesten worden geopereerd, was voor alle drie de groepen artsen hetzelfde, zelfs nadat er gecorrigeerd was voor de ernst van de blindedarmontsteking.

Patiënten hoeven zich dus geen zorgen te maken wanneer ze door een chirurg in opleiding worden geholpen, aldus Graat.

Bron: Elisabeth Ziekenhuis

Lees ook:Binnen 3 dagen na rugoperatie weer naar huis
Lees ook:Toch tuchtklacht artsen Boxmeer
Lees ook:‘Gevolgen IC-opname na 10 jaar nog merkbaar’
Lees ook:Overlevende van probioticazaak eist justitie-onderzoek
Lees ook:Inspectie verbreedt onderzoek naar Maasziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>