Met lichamelijke kwaal meer kans op psychische aandoening


Mensen met een lichamelijke aandoening hebben een grotere kans op psychische stoornissen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met astma/COPD, reuma, chronische rugpijn, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen.

Ook hebben zij een verhoogde kans om voor het eerst een psychische stoornis te ontwikkelen. Bovendien gaat een lichamelijke aandoening in combinatie met een psychische stoornis gepaard met een extra verslechtering van het functioneren.

Dat blijkt uit het rapport psychische stoornissen bij mensen met een lichamelijke aandoening van het Trimbos-instituut waarin de ‘co-morbiditeit’, het samengaan van lichamelijke aandoeningen en psychische stoornissen, bij de vijf bovengenoemde typen lichamelijke aandoeningen zijn onderzocht.

Mensen met één van deze vijf lichamelijke aandoeningen hadden in het afgelopen jaar ongeveer anderhalf keer zoveel kans op psychische stoornissen als mensen zonder deze ziekte. Van mensen met een spijsverteringsprobleem had bijvoorbeeld 34 procent het afgelopen jaar een psychische aandoening tegenover 23 procent van de mensen zonder spijsverteringsproblemen.

Zij hebben, evenals mensen met chronische rugpijn en reuma, ook een verhoogde kans op het voor het eerst ontwikkelen van psychische stoornissen. Het omgekeerde komt minder voor. Alleen mensen met een angststoornis hebben een verhoogde kans om later chronische rugpijn te ontwikkelen.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Met sporten minder kans op psychische stoornis
Lees ook:Psychische gezondheid Nederlander blijft op peil
Lees ook:Genetische fout speelt mogelijk rol bij autisme
Lees ook:Bijna kwart zorguitgaven gaat naar psychische ziektes
Lees ook:Zonde: veel psychische patiënten maken behandeling niet af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>