No-claim mogelijk toch afgeschaft


De PvdA, patiëntenorganisaties, vakbonden en en zorgverzekeraars hebben eerder al hun kritiek op de no-claim in de zorg geuit. En geef nou toe: zit jij op de no-claim te wachten? Maar nu heeft ook het CDA zo zijn twijfels. Wordt de no-claim dan toch afgeschaft?

Volgens een notitie van de vakbond FNV gebaseerd op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zou de regeling dit jaar geen 2 miljard euro minder lastenverlichting kosten, maar slechts 150 miljoen euro minder zorguitgaven.

De christendemocraten zijn verbolgen omdat de vakbond blijkbaar eerder CPB-cijfers heeft dan de politiek. Maar volgens het CPB is daar geen sprake van en waren de cijfers al bekend.

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor voorbarige concluies en ga aan nog ion overleg te zijn met het CPB over de evauatie van de no-claim die minister Hans Hoogervorst in juni naar de Tweede Kamer heetf gestuurd.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil opheldering. Als de cijfers kloppen, wordt wat hem betreft het verkiezingsprogramma hierop aangepast. De CDA-fractie zit al tijden met de no-claim in haar maag, omdat het CDA-congres zich heeft uitgesproken voor afschaffing. De achterban is nooit echt gelukkig geweest met de no-claim die als een omgekeerde verplichte eigen bijdrage ervoor zorgt dat mensen jaarlijks maximaal 255 euro van de zorgkosten zie zij maken, zelf moeten betalen. Het CDA had in het regeerakkoord met de VVD echter afgesproken dat er een vorm van eigen betaling moest zijn om de zorguitgaven te remmen.

Bron: AD

Lees ook:Beetje minder zorg door no-claim
Lees ook:No claim in de zorg heeft zijn langste tijd gehad
Lees ook:Eigen risico in zorg vervangt no-claim
Lees ook:Kabinet overweegt eigen risico 150 euro in zorg
Lees ook:1 januari 2008: eigen risico vervangt no-claim

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “No-claim mogelijk toch afgeschaft

  1. Johan

    Ik verbaas mij over het vreemde beleid omtrent de no-claim regeling.
    Ik dacht dat het was om het beroep op de gezondheidszorg te verminderen. Daar was ik altijd al mee bezig. Kleine kwaaltjes gaan vaak vanzelf over. Je hoeft niet altijd naar de dokter/specialist.
    Toen ik een paar maanden geleden een ongeluk kreeg en met de ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoert bleek dat daardoor mijn no-claim komt te vervallen. De ambulance was op dat moment geen keuze maar een noodzaak.
    Voor mij is nu duidelijk dat ik met al mijn probleempjes toch maar een afspraak maak met de dokter en waar nodig ook de specialist ga lastigvallen. Als de consument gestraft wordt voor kosten die hij niet in de hand heeft dan zal ik vanaf nu onbeperkt gebruik gaan maken van alle zorg en behandelingen die geboden kunnen worden. Ook al loopt dit de spuigaten uit. Ik ben genezen door deze regeling. Voor mij geen beperkingen meer!!!

      /   Reply  / 
  2. jack

    Leuke regeling. Ik ben 61 jaar, in het prépensioen, (één van de laatsten denk ik), heb al jaaaaaren problemen met mijn hart en heb daar medicijnen voor. Dus…… wèg €250,=.
    Mijn vrouw komt zelden bij de dokter, laat staan bij een specialist. Zij moest een tand laten trekken. De tandarts was bang voor een evt. complicatie en stuurde haar door voor het laten trekken van die tand. (was binnen 5 minuten klaar en geen complicaties. Kosten….€275,= dus ook voor haar weg €250,=. Hoe eerlijk is deze regeling?? NIET DUS.

      /   Reply  / 
  3. ijssel de schepper

    Reactie ivm de mogelijkheid dat de no claim
    moet worden afgeschaft.
    De no claim is ieders spaar zorg inkomen van 255/jr.,en dat betekent dat als het wordt afgeschaft,de zorgverzekeraars er ieder jr 255/burgers aandeel eigent.Kortom:Ons spaargeld gaat naar de zorgverzekeraars,en dat betekent dat we
    inkl.de verhogingen er telkens 255/jr+ca 100/jr=355/jr aan de basis kwijt zullen zijn.Willen jullie dit?? Immers ons no claim worden in de toekomst ieder jr weer als “Toegevoegde waarde”in de basis vastgelegd om dan weer telkens het daaruit voortvloeiende verhogingen aan te gaan.
    Willen jullie dat?Het wordt net als het kwartje van KOK.Willen jullie dat?
    NB:In 2005 moesten we voor de no claim 5,50/mnd extra premie betalen.Vanaf 2006 is de extra premie in de basis,inverwerkt,waardoor we geen extra premie meer hoeven te betalen v/d no claim.
    Denkt u soms dat er een betere alternatief
    is?Eenmalige korting zoals de SP het wil van 90/jr.in ruil voor de no claim v/n255/jr.afschaffing dient dan ook te worden verworpen.Het gaat erom dat ons no claim in de toekomst niet als die kwartje v/n KOK moet worden.Of willen jullie dat?
    Laat aub je door de politiek niet misleiden.Het gaat om een inkomen dat in de wet is vastgelegd ivm de zorg,en de burger kan het gespaarde bedrag de steeds maar verhoogde basis/aanv.meedekken.Nota bene:elk jr worden de basis verhoogd,doch onze no clame is bevroren.Ik ben van maning ,waar het een verhoogd wordt dient het tegenovergestelde ook verhoogd te worden.
    Wet der wiskunde in gedrang!!!
    Uw reactie graag.
    Dergelijke mail was door mij aan andere partijen reeds verstuurd,doch geen een had er op durven reageren.
    Kortom mijn mening:LAAT ONZE NO CLAIM NOOIT VALLEN,Zoals wij onze ziekenfonds anno 2004
    had laten vallen,in ruil voor een zeer hoge zorgstelsel.NB: al na 1-jr alweer aan ons ink. liggen te wroeten.Wilt u dat?
    Groeten
    Jos

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>