‘Verplichte vaccinatie hepatitis B’

Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van het risico van een hepatitis B-besmetting. Zo weten veruit de meesten niet dat deze seksueel overdraagbare virusinfectie uiteindelijk hun lever te gronde kan richten. Dat blijkt uit een publieksonderzoek onder circa 500 volwassen Nederlanders door het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) in Amersfoort.

Geschat wordt dat in Nederland circa 75.000 mensen chronisch besmet zijn met hepatitis B. Slechts eenderde van de geeëquêteerden heeft globaal een beeld van oorzaak en gevolg van hepatitis B, maar finesses in de kennis ontbreken.

De overheid is daarvoor mede verantwoordelijk, stelt het Nationaal hepatitis Centrum. "Zij neemt onvoldoende maatregelen om besmetting met dit virus te voorkomen." Het kennis- en voorlichtingscentrum acht het hoog tijd deze verraderlijke infectieziekte op te nemen in het Rijksvaccinatie Programma.

De wereldorganistie roept alle landen al sinds 15 jaar op dit te doen. Lang niet elk land, inclusief Nederland, heeft dat advies opgevolgd.

Volgens vaccinexpert dr B. van der Zeijst van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) wordt momenteel uitgezocht in hoeverre het mogelijk is hepatitis B-vaccinatie gelijktijdig te laten plaatsvinden met het vaccin tegen baarmoederhalskanker, dat al op 12-jarige leeftijd aan meisjes kan worden gegeven.

Vaccinatie volgens het NVI is vooral van belang voor de steeds groter wordende beroepsgroep in de gezondheidszorg, die met hepatitis B in aanraking komt, maar zeker ook voor andere groepen met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn bij hulpdiensten, zoals politie en brandweer.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Noodklok over hepatitis-B
Lees ook:‘Hepatitis B moet in rijksvaccinatieprogramma’
Lees ook:Loop ik een verhoogd risico op hepatitis C?
Lees ook:Hepatitis C in opmars
Lees ook:Nationaal depot met serum tegen slangenbeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>