Hepatitis C in opmars


Hepatitis C komt vaker voor onder hiv-patiënten. De hivvereniging Nederland spreekt van een zorgwekkende toename. De groei wordt ook elders geconstateerd.

Robert Witlox, directeur van de Nederlandse hivvereniging: "Met name onder homoseksuele mannen is er een stijging. We hopen dat het geen epidemische vormen gaat aannemen want het is nog volstrekt onduidelijk hoe de groei valt te verklaren.”

Directeur Roel Coutinho, van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM bevestigt de toename al gaat het volgens hem ‘absoluut gezien nog om kleine aantallen’. Hij wijst er voorts op dat het niet een specifiek Nederlands probleem is. “We zien hetzelfde in Frankrijk en de VS gebeuren.”

Voor de overdracht van hepatitis C is bloedcontact nodig. Besmetting kan plaatsvinden door het gebruik van besmette naalden maar ook door onveilige seks. Sinds enkele jaren ziet het RIVM Hepatitis C als een seksueel overdraagbare aandoening.

Het Nationaal Hepatitis Centrum vreest dat nog maar ‘het topje van de ijsberg’ in zicht is. “Waarschijnlijk is driekwart van de gevallen in Nederland niet bekend terwijl opsporing essentieel is”, aldus coördinatrice Paula van Leeuwen. “En dat geldt zeker voor hiv-patiënten want, voor het kunnen volhouden van de medicatie heb je een goede lever nodig en die wordt nu juist aangetast door deze hepatitis variant.” Het centrum schat het aantal besmettingen op 60.000.

Arts infectieziektebestrijding van de GGD, Hannelore Götz, die onderzoek deed naar hepatitis C onder homoseksuele mannen wijst er tot slot op dat het niet om een seksueel overdraagbare aandoening onder de algemene bevolking gaat. “Overdracht via specifieke sekstechnieken komt voor, maar alleen onder een klein deel van de homoseksuele mannen.”

Bron: hivnet.org 


 

 

Lees ook:Aantal soa´s stabiliseert
Lees ook:Sterke stijging chlamydia-infecties in het noorden
Lees ook:‘Verplichte vaccinatie hepatitis B’
Lees ook:Helft Nederlanders heeft problemen bij seks
Lees ook:‘Vaker testen op chronische hepatitis B en C’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>