Robot verwijdert baarmoeder

In het VU medisch centrum in Amsterdam is onlangs bij twee vrouwen de baarmoeder verwijderd, zonder dat daar mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Hoe dat zit? Nou, de operatie is door een robot uitgevoerd. En je zult het misschien niet 1-2-3 denken, maar die robot gaat een stuk verfijnder te werk dan een chirurg!

Uiteraard werd de chirugische robot op afstand gestuurd door kankerspecialisten van het VUMC. Volgens de oncologisch gynaecoloog prof. dr. René verheijen, die de ‘robodoc’ samen met zijn Zweedse collega Jan Persson bediende, was de readicale baarmoederopname (hysterectomie) nodig omdat bij de twee patiënten sprake was van baarmoederhalskanker. Beide vrouwen maken het goed.

Een baarmoederverwidjering houdt in de meeste ziekenhuizen nog een grote, bloederige buikoperatie in. Door de vierarmige robot, waarmee heel verfijnd kan worden gewerkt, treedt bij de patiënt aanmerkelijk minder bloedverlies op.

Professor Verheijen: "Het openleggen van de buik is niet langer nodig. Nu wordt via vijf kleine insteekgaatjes in de buik naar binnen gekeken en wordt de ingreep uitgevoerd. De complete baarmoeder wordt uiteindelijk, heel precies en zonder dat er schade aan omliggende weefsels ontstaat, via de schede verwijderd."

De opnameduur kan hierdoor ook beperkt blijven tot drie à vijf dagen, in plaats van de tien dagen die staan voor een ‘ouderwetse’ ingreep. De twee robotoperaties, die drie weken geleden plaatsvonden maar door het ziekenhuis nu pas bekend zijn gemaakt, duurden nu nog gemiddeld een stuk langer dan de handmatige operatie.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Primeur Maastricht: robot voert borstcorrectie uit
Lees ook:Achmea stopt met extra betalen voor dure operatierobot
Lees ook:Baarmoeder Camilla verwijderd
Lees ook:Robot strijdt tegen borstkanker
Lees ook:Amsterdams ziekenhuis zet robot in tegen keelkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>