Nieren worden steeds vaker ‘bij leven’ afgestaan

Het aantal familieleden of vrienden dat een nier afstaat aan een dierbare, neemt sterk toe. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal levende nierdonoren van 166 naar 275, blijkt uit cijfers van de Transplantatiestichting. Door het tekort aan orgaandonoren is dit voor veel patiënten de enige oplossing.

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bestaat inmiddels zeventig procent van de niertransplantaties uit donaties door levenden. In het hele land is dat gemiddeld veertig procent. Artsen staan vaak positief tegenover ‘levende donatie’: de nier is van betere kwaliteit en gaat daardoor twintig in plaats van tien jaar mee.

Ethiscus M. Hilhorst, verbonden aan het Erasmus MC en betrokken bij het transplantatieprogramma, vindt het ‘levend donorschap’ in de publieksvoorlichting ten onrechte onderbelicht. "Twintig jaar campagne voeren om organen te donoren na de dood hebben de schaarste niet kunnen opheffen", zegt Hilhorst. Patiënten moeten volgens hem in elk geval worden aangespoord iemand te vinden die bij leven wil donoren.

Belangenverenigingen blijven donatie bij leven zien als een noodoplossing. "Levend donorschap is niet ideaal", zegt programmacoördinator B. Elbertse van het NIGZ Donorvoorlichting. "Maar het is logisch dat het gebeurt, gezien het tekort. We zijn er niet tegen, maar promoten het ook niet."

Ook. P. Pleijter van de Nierstichting ziet het als ‘een noodgreep’. "We zouden wel graag onderzoek willen zien naar de effecten op lange termijn voor degenen die een orgaan hebben afgestaan."

Begin deze maand zijn gemeenten begonnen met een wervingsactie voor donatie na de dood. Burgers krijgen een donorformulier mee als ze een paspoort of rijbewijs komen halen.

Bron: AD

Lees ook:Bizar: Nierdonoren komen op wachtlijst
Lees ook:Nier meest nodige donororgaan
Lees ook:Goed nieuws: Meer ‘altruïstische’ nierdonoren
Lees ook:Hoogleraar: Geef nierdonor 50.000 euro
Lees ook:Flinke stijging levende orgaandonaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>