Te veel tv kijken kan leiden tot autisme

In de speurtocht naar de oorzaken van autisme is er een nieuwe theorie opgedoken, zo schrijft de Sunday Times. De aandoening zou worden veroorzaakt door een bekende boeman, de televisie. Als kinderen daar te veel uren naar kijken, lopen ze een grotere kans om autistisch te worden. Dat staat te lezen in een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Amerikaanse Cornell universiteit.

De onderzoekers, onder leiding van hoogleraar economie Michael Waldman, zeggen een belangrijke link te hebben gevonden tussen de hoeveelheid regenval, het feit dat slecht weer kinderen binnenshuis houdt en tv doet kijken, de vele kanalen die de hele dag door kinderprogramma’s uitzenden en het aantal autistische kinderen.

In de vier deelstaten waar gegevens werden verzameld, vloeide volgens Waldman op die gronden iets minder dan 40 procent van het aantal autisme-gevallen voort uit tv-kijken. Daar voegt hij echter zelf aan toe dat het hier niet gaat om ‘definitief’ bewijsmateriaal, aangezien er geen rechtsreekse gegevens beschikbaar zijn over het aantal uren dat autistische kinderen voor de buis doorbrengen.

Die voorzichtigheid kadert in de twijfels die al tientallen jaren bestaan over de oorzaken van autisme. Dat het aantal autistische kinderen sinds de jaren 70 is vertienvoudigd staat vast. Of dat echter voor een belangrijk deel te wijten is aan de televisie, zoals Waldman zegt, leidde in Amerika al meteen tot hevige discussies, want er zijn nogal wat rivaliserende theorieën.

Zo is er de laatste tijd vaak sprake van een rechtstreeks verband tussen autisme en bepaalde vaccinaties. Onderzoekers aan de Amerikaanse Vanderbilt universiteit, die 743 families onderzochten waar autisme vaak voorkomt, schrijven dat toe aan een gemuteerd gen dat een rol zou spelen in de ontwikkeling van de hersenen, van het immuniteitsysteem en van de spijsvertering – drie punten die bij autistische kindern vaak beschadigd zijn.

Bron: hln.be

Lees ook:‘Aantal kinderen met autisme zwaar onderschat’
Lees ook:Autisme bij baby’s te herkennen aan gebrabbel
Lees ook:Autisme op eenjarige leeftijd al op te sporen
Lees ook:Kinderen kunnen over Autisme heen groeien
Lees ook:Autisme heeft mogelijk genetische oorzaak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>